Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київрада закликала уряд виплатити компенсацію – як це стосується тарифів на воду

Кабінету міністрів нагадали про взяті раніше зобов'язання компенсувати різницю в тарифах

Фото: Київрада, Кабмін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Денис Шмигаль раніше підтримав скасування підвищення тарифів на воду

Фото: Київрада, Кабмін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Київська міська рада звернулася до Кабінету міністрів із закликом компенсувати різницю в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Міська влада столиці зауважила, що раніше уряд взяв на себе відповідні зобов'язання, але зараз не виконує їх.

Про це повідомили у Київській міськраді.

Секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко зазначив, що раніше був затверджений Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Однак в опалювальному періоді 2021-2022 років держава не виконала взяті на себе зобов’язання та не компенсувала різницю в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

За словами Бондаренка, це ставить під загрозу підготовку до опалювального сезону на 2023-2024 роки не лише у Києві, а й в межах всієї України.

"Тому Київська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України з закликом вжити невідкладні заходи задля належного соціального захисту мешканців. Держава має виконати взяті на себе зобов’язання та компенсувати різницю в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення", – сказав депутат Київради.

Також він допустив, що для врегулювання питання щодо компенсації різниці в тарифах може знадобитися розробка відповідних нормативно-правових актів.

Чому скасували підвищення тарифів на воду

Вартість водопостачання в Україні мала підвищитися з 1 липня. Однак президент Володимир Зеленський розкритикував це рішення, а вже згодом його скасували.

Пізніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що місцеві бюджети здатні самостійно підтримати водоканали та не підвищувати тарифи на водопостачання. За його словами, в місцевих бюджетах на залишках на сьогодні понад 150 млрд грн.

Він додав, що ці витрати не повинні перекладатися на плечі українців, а владу на місцях закликав владнати питання з водоканалами.

Натомість фахівці вважають, що підвищення тарифів на воду не уникнути, оскільки інфляція під час війни (26,6% у 2022 році) суттєво позначилася на витратах водоканалів. Крім того, на це вплине і підвищення середньомісячних цін на електроенергію на гуртовому ринку (індекс Base РДН) з 2,67 гривні за кіловат-годину у 2022 році до 2,99 гривні за кіловат-годину 2023 році.

Раніше ми писали про те, як "зменшити" цифри в платіжках за водопостачання. Також ми розповідали, що буде з допомогою на оплату комуналки в липні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.