Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подорожчання не уникнути? Коли в Україні скасують мораторій на підвищення комуналки

У звіті Національного банку зазначено, що скасування мораторію буде супроводжуватися заходами підтримки українців

Фото: УНІАН

В Україні скасують мораторій на підвищення комунальних тарифів у 2025 році

Фото: УНІАН

В Україні під час повномасштабної війни ввели мораторій на підвищення тарифів комунальних послуг. Однак рано чи пізно він буде скасований. В Національному банку вважають, що це відбудеться у 2025 році, при цьому будуть вжиті заходи для підтримки населення в цьому процесі.

Про це йдеться в жовтневому "Інфляційному звіті" регулятора.

Згідно зі звітом, прогнозується поступове зростання адміністративної інфляції, переважно через зростання вартості тютюнових виробів внаслідок підвищення акцизів та тарифів на певні комунальні послуги. Проте, наразі діє мораторій, який стримує підвищення тарифів.

За прогнозами НБУ, скасування мораторію відбудеться у 2025 році, це може призвести до пришвидшення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозного періоду. Попри необхідність усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що рішення щодо підвищення тарифів на комунальні послуги буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням підтримки населення за допомогою субсидій.

Варто зазначити, що основний прогноз щодо макроекономічного стану, представлений Національним банком в жовтні, свідчить про те, що ризики для стабільності в Україні відчутно будуть знижуватися з 2025 року. Раніше НБУ передбачав, що ця динаміка станеться в середині 2024 року.

Що відомо про мораторій на комуналку

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення. Водночас це не стосується тарифів на електроенергію та холодну воду.

Кабінет міністрів раніше майже вдвічі підвищив тариф на електроенергію для населення, і з 1 червня він становив 2,64 грн/кВт-год. Також з 1 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф на холодну воду. Однак це рішення було скасовано після втручання вищого керівництва країни.

Скільки українці мають платити за комуналку

Тарифи на комунальні послуги значно зросли з початку російського вторгнення в Україну і надалі лишаються під питанням. Уряд має контроль над цим процесом, але в майбутньому слід очікувати значних підвищень.

Зараз уряд встановив "заморозку" підвищення тарифів на водопостачання, побутовий газ та електроенергію до кінця опалювального сезону. Ціни на комунальні послуги залишаються на низькому рівні, хоча потенційна вартість газу може бути набагато вищою, а вартість електроенергії вже перевищує встановлений тариф і вона може сягати 5-7 гривень за кіловат.

Ціни на холодну та гарячу воду також можуть зрости аж на 50%. Проте реальні тарифи визначатимуться після закінчення поточного опалювального сезону у квітні 2024 року.

Раніше ми повідомляли, хто насправді має платити за заміну лічильників електроенергії. Також ми писали, як зміняться тарифи на газ в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.