Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидія на опалювальний сезон: скільки часу залишилось на оформлення

Розповідаємо, як відбувається призначення субсидії на опалювальний сезон та чому важливо до кінця наступного місяця подати заявку на її отримання

Фото: УНІАН

Коли останній день для подання заяви на отримання субсидії

Фото: УНІАН

Домогосподарства, в яких витрати на оплату комунальних послуг перевищують 15% доходу родини, мають право на отримання субсидії. З початком опалювального сезону питання про те, як не втратити допомогу, хвилює все більше українців.

Про те, як отримати допомогу від держави на опалювальний сезон у 2023 році, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Призначені субсидії на неопалювальний сезон та нульові субсидії будуть перераховані автоматично, без звернення громадян. Але тим, хто раніше її не отримував або кому було відмовлено в призначені субсидії, потрібно звернутись за отриманням субсидії до 30 листопада 2023 року.

Якщо по зверненню до Пенсійного фонду України про призначення допомоги на житлово-комунальні послуги буде ухвалено позитивне рішення, субсидію нараховують з початку опалювального сезону, тобто з жовтня.

Щоб отримати допомогу від держави, не повинно бути заборгованості з оплати комунальних послуг або має бути договір про реструктуризацію боргів, а отримати субсидію можуть українці, які зареєстровані в будинку або громадяни, які фактично проживають в домі — орендарі або ВПО.

Для призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг необхідно подати заяву в органі Пенсійного фонду, територіальному Центрі надання адміністративних послуг або через портал "Дія".

На які послуги надаються субсидії

Житлові субсидії того року становили 1,6 тисячі гривень щомісяця, а в цьому році, під час опалювального сезону, розмір виплати має бути більшим, зважаючи на подорожчання світла. Субсидія покриває витрати на такі комунальні послуги:

  • витрати на оплату абонентського обслуговування за комунальними послугами;
  • поводження з побутовими відходами;
  • управління багатоквартирним будинком;
  • постачання та розподіл природного газу;
  • централізоване водовідведення;
  • централізоване водопостачання;
  • постачання та розподіл електроенергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води.

Також, при використанні в домі пічного опалення, субсидія покриває витрати на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу.

Раніше ми писали, за який період переглядають доходи сім'ї для призначення субсидії на опалювальний сезон, а також як дізнатися про призначення допомоги на оплату комуналки онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.