Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення тарифів на електрику торкнеться кожного українця – до чого готуватися

Нові тарифи включатимуть збитки, завдані обстрілами Росії по енергетичній інфраструктурі

Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію зміняться

Колаж: Pro Гроші

Усі витрати з відновлення енергетичної системи Україні після обстрілів надалі будуть закладені в тарифи на електроенергію.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі "Громадському радіо".

Водночас експерт прогнозує, що поки енергосистема залишатиметься нестабільною, ціни на продукти й решту товарів першої необхідності будуть зростати.

Пендзин зазначив, що енергетики озвучили цифру в 70 мільярдів гривень, які необхідні для відновлення нормальної роботи енергосистеми. Через це держава буде змушена підвищити тарифи на електроенергію. І в першу чергу тарифи зростуть для бізнесу. Таким чином, з'являться кошти для відновлення енергосистеми.

"Було б неправильно вважати, що бізнес буде перекривати ті збитки коштом власних доходів чи кишень власників бізнесу. Всі затрати будуть перекладені на плечі покупця, і все це збільшить той чек, який ми сьогодні маємо", – зазначив економіст.

Коли зростуть ціни на товари

Через підвищення тарифів українці відчують зростання цін на всі товари вже найближчим часом. Подорожчають також і продукти першої необхідності.

"Нас усіх трохи "приспала" статистика за листопад. Адже в листопаді темпи інфляції уповільнились до 0,7%. Але це, на жаль – не закономірність, а, радше, випадковість. Вже у грудні ми сповна відчуємо наслідки руйнації енергетики й планових та непланових відключень електроенергії", – зазначив експерт.

Зростання цін буде пов'язане з тим, що бізнес вимушений використовувати автономні генератори, що підвищує енергозатрати в рази. Все це ляже додатковим тягарем на вартість кінцевого продукту.

Пендзин прогнозує, що ціни на товари першої необхідності вже у грудні дуже відчутно виростуть, а прогнозована річна інфляція розміром у 30% до кінця року стане реальністю.

При цьому доходи українців вже скоротилися на чверть, а до кінця року купівельна спроможність гривні ще знизиться. Тому українці ще більше збідніють. А якщо Росія продовжить атакувати енергосистему України – то ситуація в економіці погіршиться ще дужче.

Раніше ми розповідали, в якому місті комуналка подорожчає на 40%. Також ми писали, що Укренерго підвищить тариф за електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.