Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи не "заморозили"? В якому місті комуналка подорожчає на 40%

Виконавчий комітет міськради вирішив переглянути тарифну сітку, попри заборону підвищувати вартість послуг ЖКГ

Колаж: Pro Гроші

У Львові підвищать тарифи на теплопостачання

Колаж: Pro Гроші

Виконавчий комітет Львівської міської ради збільшив тариф на тепло та гарячу воду у місті.

Про це пише "Високий замок".

Приводом до зміни розцінок стала вимога Кабміну щороку переглядати тарифну сітку, якщо складові тарифу (зарплата, газ та електроенергія) зростають.

Коли та на скільки зростуть тарифи

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Олександр Одинець пояснив, що тарифи на тепло зростуть на 30−40%.

Зокрема, виконком підвищив тариф для всіх категорій споживачів ЛМКП "Львівтеплоенерго" і ЛКП "Залізничнетеплоенерго" (населення, бюджетні установи, релігійні організації, інші споживачі), які встановлено на: теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води за категоріями споживачів.

"Ми не брали цифри зі стелі. П’ятий рік не змінюємо тариф на тепло у Львові. За п’ять років зросли складові тарифу – вартість електричної енергії, зарплата, газ, пальне", – пояснив Одинець.

Він також розповів, що в чинному тарифі на тепло у Львові зарплата працівників теплопостачання організацій становить 5,5 тисяч гривень. Тому місто дотує кошти в тарифі (у графі зарплати), оскільки середня зарплата працівників – 12-13 тисяч гривень.

Водночас, за словами чиновника, цієї зими й аж до завершення воєнного стану збільшувати тарифи не будуть. Навіть через пів року після воєнного стану у Львові діятимуть старі тарифи на тепло, які затверджені ще у 2019 році.

Деякі тарифи на комуналку зростуть з 1 грудня

У деяких українських містах вже з 1 грудня зростуть тарифи на вивіз сміття. Причина такого рішення – тарифи на цю послугу у деяких регіонах країни не переглядаються вже кілька років. Також комунальники нарікають, що напад Росії спровокував підвищення вартості пального для заправки автомобілів. Через це у деяких містах тарифи на вивіз ТПВ таки зросли, але відносно нещодавно. Наприклад, у Києві здорожчання послуги сталося у серпні цього року, а у Чернівцях – з 1 листопада.

Найбільше тариф подорожчає для одеситів. Там вивіз сміття здійснюють чотири компанії, дві з них встановлять нові тарифи вже у перший день зими. Цікаво, що для мешканців будинків приватного сектору Одеси тарифи зростуть майже вдвічі.

Так, фірма "Еко-Ренесанс" підвищить ціни з 33 грн на місяць відразу до 61,26 грн. Суттєве подорожчання послуг планує компанія"Кліар-Сіті". Решта одеських компаній теж анонсують підвищення вартості своїх послуг вже незабаром.

Раніше у Yasno пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію для киян. Також ми писали про те, як сплачувати за газ під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.