Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Облгази не повертають переплату – як забрати свої кошти

З'ясовували, чи існує механізм автоматичного переказу коштів між компаніями

У травні 2022 року мільйони громадян перевели на обслуговування до Нафтогазу, але облік спожитого блакитного палива залишили за облгазами. Виникла проблема – чимало українців й досі не можуть повернути переплату.

Сайт Pro Гроші розбирався, як можна виправити ситуацію.

Відомо, що переплата виникла через те, що більшість перевели до Нафтогазу заднім числом і багато хто сплатив за газ своєму облгазові. А тепер намагаються повернути переплату.

Дані про спожитий газ українці передають у свій облгаз, а сплачують платежі Нафтогазу.

Споживачі дивуються, чому не можна зробити взаєморозрахунки між компаніями та зарахувати переплату в рахунок оплати за газ, щоб не розводити паперову тяганину, яка вже триває майже рік.

"А ще не забуватимемо, як громадян України (обдурили) з оплатою за травень 2022 року. Прийняли рішення про перехід з облгазів на Постачальника останньої надії 2 червня, а сповістили про це через три тижні. За цей час порядні люди поплатили гроші, і тепер мають клопіт із їх поверненням. Хоча Нафтогаз отримує від облгазів дані лічильників, має з ними спільну систему, і було б чесно і правильно, щоб саме ці структури зайнялися перерахуванням коштів. Під час широкомасштабної війни, у 21 столітті, нам пропонують копіювати та надсилати папери", – поскаржився клієнт Нафтогазу в Facebook.

У Нафтогазі пояснили, що на цей момент механізму автоматичного переказу коштів між компаніями не існує.

"У ситуації, що склалася, ми радимо особисто звернутися до вашої попередньої газопостачальної компанії з відповідною письмовою заявою. Більш детальну інформацію про процес повернення коштів та перелік необхідних документів зможе надати ваш попередній постачальник газу", – відповіли в компанії.

Якими будуть тарифи на газ в Україні у травні 2023

Враховуючи складну фінансову ситуацію в Нафтогазі, зростання цін на електроенергію та послуги водоканалів, тариф на газ теж можуть переглянути.

Хоча наразі офіційна інформація відсутня, експерт ЖКП Олег Попенко зауважує, що, враховуючи теперішні умови, дорожчання тарифів може відбутися в середньому до 11-12 гривень.

"Ми можемо очікувати підняття тарифів на газ в середньому десь до 11-12 гривень. Наскільки я знаю, розглядається декілька варіантів підняття вартості газу: перший етап – 11-12 гривень, другий – до 16 гривень", – говорить експерт.

Зазначимо, що тарифи на газ для побутових споживачів точно не зміняться з 1 травня. Адже в Україні продовжує діяти мораторій на підвищення тарифів для населення на окремі види комунальних послуг.

Раніше ми розповідали, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.