Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидія на газ у 2023 році: українцям розповіли, що потрібно для оформлення пільг

Українці можуть отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг навіть під час війни. Але для цього потрібно дотримуватися деяких вимог

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно, аби отримати пільги на газ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які хочуть скористатися пільгами та менше платити за житлово-комунальні послуги й газопостачання зокрема, не повинні порушувати певні соціальні норми.

Про це розповіли у пресслужбі Пенсійного фонду України (ПФУ).

Що потрібно, аби отримати пільги з газопостачання

За інформацією ПФУ, споживачі платять не лише за кількість спожитого газу, але й за його постачання.Тому для отримувачів пільг з газопостачання діють такі соціальні норми:

  • якщо є газова плита та централізоване гаряче водопостачання – 3,3 кубометра на одну особу на місяць;
  • якщо встановлена газова плита, але відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач – 5,4 кубометра на одну особу на місяць;
  • якщо працює газова плита та газовий водонагрівач — 10,5 кубометра на одну особу на місяць.

Ще для українців є пільга щодо управління багатоквартирним будинком – 21 квадратних метрів загальної площі на одну особу та додатково 10,5 квадратних метрів на сім’ю. Коли фактична площа житла (квартири) є меншою, застосовується фактична площа.

Якими будуть тарифи на газ в Україні у травні 2023

Враховуючи складну фінансову ситуацію в Нафтогазі, зростання цін на електроенергію та послуги водоканалів, тариф на газ теж можуть переглянути.

Хоча наразі офіційна інформація відсутня, експерт ЖКП Олег Попенко зауважує, що враховуючи теперішні умови дорожчання тарифів може відбутися в середньому до 11-12 гривень.

"Ми можемо очікувати підняття тарифів на газ в середньому десь до 11-12 гривень. Наскільки я знаю, розглядається декілька варіантів підняття вартості газу: перший етап – 11-12 гривень, другий – до 16 гривень", – говорить експерт.

Зазначимо, що тарифи на газ для побутових споживачів точно не зміняться з 1 травня. Адже в Україні продовжує діяти мораторій на підвищення тарифів для населення на окремі види комунальних послуг.

Чи можна оформити субсидію на неопалювальний сезон

За інформацією міністерства соціальної політики, для отримання субсидії на неопалювальний сезон потрібно дотримуватися таких вимог:

  • укласти договір з надавачами житлово-комунальних послуг про реструктуризацію заборгованостей;
  • надати документальне підтвердження оскарження заборгованості в судовому порядку.

Заборгованість за комуналку може стати причиною відмови у подальшому призначенні допомоги. Тому питання з боргом потрібно вирішити до травня 2023 року.

Раніше ми розповідали, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.