Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити боржникам

Українцям пояснили, за яким тарифом платити за світло тим, хто мав борг до 1 червня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, за якими тарифами сплачувати борги за комуналку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку в Україні підвищили тарифи на електроенергію. Однак у деяких споживачів залишилися борги ще за попередні місяці, до того як ціни зросли. Виникає питання, за яким тарифом тепер потрібно сплачувати – старим чи новим.

Відповідь на нього надали у "Закарпаттяенергозбут".

Як змінилися тарифи

Як відомо, в уряді раніше обіцяли, що під час дії воєнного стану підвищення тарифів для населення відбуватися не буде. Однак через обстріли енергетичної інфраструктури росіянами та масштабні відновлювальні роботи вартість електропостачання довелося підвищити.

Так, з 1 червня 2023 року для українців встановили тариф на електроенергію на рівні 2,64 грн за кВт-год. До цього тарифи були значно нижчими – 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт-год та 1,68 грн за кВт-год, якщо домогосподарство спожило понад 250 кВт-год.

Як платити за борги після зміни тарифів

Деякі українці після подорожчання електроенергії зіткнулися з питанням – за яким тарифом сплачувати заборгованість, яка виникла до 1 червня 2023 року.

"У разі зміни тарифів (цін) на електричну енергію оплата заборгованості проводиться за тарифами (цінами), що діяли у період, за який сплачується борг",– роз'яснили в "Закарпаттяенергозбут".

Тобто це означає, що домогосподарство, яке заборгувало за електроенергію під час повномасштабної війни й мало цей борг станом на 31 травня 2023 року, сплачуватиме його за старими тарифами. Якщо ж борг виник після 1 червня, то платити доведеться вже за новими цінами.

Як можна сплатити за електроенергію

Після отримання квитанції від обленерго споживачі можуть здійснити платіж в один із кількох способів:

  • готівковими коштами або платіжною карткою чи безготівковими коштами в центрах обслуговування споживачів, банках або через інші сервіси прямих платежів;
  • з використанням мережі Інтернет (інтернет-банкінг);
  • в інший спосіб, не заборонений чинним законодавством.

Якщо ж після зміни тарифу залишилася переплата за ще не спожиту електричну енергію, її зарахують споживачу на його особовий рахунок як авансовий платіж за новими тарифами в наступному розрахунковому періоді.

Чому українці отримують "космічні суми" в платіжках

У Yasno раніше пояснили, що під час розрахунків сум, які надходять в платіжках за світло, фахівці враховують показники лічильників. Якщо ж споживачі вчасно не передають ці дані, доведеться робити орієнтовний розрахунок обсягів споживання, виходячи з попередніх показань лічильника. В результаті оператор системи розподілу використовує попередні показання для розрахунку середньодобового споживання. Якщо ж цього місяця ви споживали електроенергії менше чи більше, то суми в платіжках отримаєте некоректні.

Раніше ми писали про те, хто повинен платити за електрику за новими тарифами. Також ми пояснювали, як не платити за світло, якщо у квартирі ніхто не живе.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.