Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комуналка під час війни — як не платити за світло, якщо в квартирі ніхто не живе

Розбиралися, як правильно передавати показники світла, якщо в будинку наразі ніхто не проживає, та чому варто вимкнути всі електроприлади

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Варто вчасно передавати покази лічильника світла

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Часто трапляється так, що українцям нараховують гроші за користування світлом навіть у тому випадку, якщо у квартирі чи в будинку ніхто не живе. Фактичного споживання електроенергії за певною адресою не спостерігається.

У YASNO розповіли, як зробити так, аби вам не нараховували "зайві" кіловати та чому приходять такі платіжки.

"Якщо у вас є автоматична система обліку електричної енергії АСКОЕ, то вам нічого не потрібно робити. Ваш оператор бачить, що електроенергію не споживають, тому нарахувань не буде. В іншому випадку вам нараховуватимуться середньодобові показання, бо оператор не знає, чи живе хтось у квартирі, чи показання просто не передають", — пояснюють у компанії.

Щоб уникнути нарахування:

  • вимкніть усі електроприлади та щомісяця передавайте одні й ті ж самі останні зафіксовані показання лічильника;
  • також можна звернутися до оператора й попросити тимчасово припинити електропостачання — потім його можна буде увімкнути повторно.

Як передавати показники лічильника

Щоб нарахування у платіжках за електроенергію були коректними, потрібно передавати показання за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного. Дані можна повідомити оператору системи розподілу або через онлайн-сервіси YASNO:

  • особистий кабінет;
  • мобільний застосунок;
  • чат-боти YASNO-online у viber чи telegram;
  • форма на сайті;
  • на сторінці Facebook.

Чому у платіжках приходять "космічні" суми

Часто у споживачів виникає питання, чому у платіжках приходять великі суми за спожиту електроенергію, якщо у минулому місяці вони майже не "накрутили" світла.

"Як правило, причина полягає у несвоєчасній передачі показань самим споживачем. Оператор системи розподілу щомісяця розраховує обсяг споживання кожного клієнта. Для цього від попередніх показань лічильника віднімають поточні — це і є кількість використаних кВт-годин. Якщо споживач повідомляє показання регулярно та вчасно, обсяг визначається завжди чітко. А ось за відсутності актуальних даних лічильника може бути суттєва похибка", — пояснюють у компанії YASNO.

Тому показники лічильника завжди треба передавати вчасно.

Що прогнозують в Міненерго

Як ми розповідали раніше, міністр енергетики Герман Галущенко 30 липня заявив, що українцям не варто боятися "важкої зими" та проблем зі світлом. Він пояснив, що цьогоріч робота енергетичної системи багато в чому залежатиме від роботи ППО. А сьогодні вона вже сильніша, ніж минулої зими.

Міністр також заспокоїв – якщо через ворожі обстріли стануться нові пошкодження енергосистеми, це матиме тимчасовий характер.

Раніше ми писали про те, чи чекати погодинних відключень у серпні. Також ми пояснювали, що буде з імпортом та експортом світла в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.