Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про графіки відключення світла: чого чекати у жовтні

На сайтах обленерго вже розміщені графіки відключень світла, що може ввести в оману українців та запевнити в актуальності обмежень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям спростували інформацію про відключення світла

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Напередодні опалювального сезону з’являється багато інформації про актуальні графіки відключень електроенергії, які будуть застосовувати незалежно від дефіциту споживання у системі. Наприклад, на сайті ДТЕК розміщені графіки, і кожен киянин має змогу знайти свою адресу. Водночас це потребує спростування.

До українців звернулися представники Міністерства енергетики.

За повідомленням відомства, в Україні станом на жовтень вистачає електроенергії для живлення всіх споживачів. Тих обсягів, які виробляють електростанції, вдосталь для забезпечення всіх потреб наших громадян. Більше того, в денні години навіть спостерігають профіцит.

Це означає, що наразі відключень не планують у жодній області України. Графіки дійсно розроблені та розміщені на сайтах обленерго, але вони не працюють.

"Відключення можливі ВИКЛЮЧНО у разі масованих ворожих обстрілів і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання. А також технологічних порушень та у разі несприятливих погодних умов. Енергетики активно готують енергетичну систему до опалювального сезону", – йдеться у повідомленні.

У Міненерго закликали громадян вірити лише інформації, отриманій від перевірених офіційних джерел, особливо якщо вона стосується суспільно важливих питань.

В якому стані перебуває енергосистема України

За даними Укренерго, споживання електроенергії зросло попри відчутне потепління на вулиці. За 15 жовтня вечірній максимум був на 5,8% вищий, ніж тиждень тому. Але це не говорить про дефіцит споживання, оскільки продовжується експорт до Словаччини та Молдови.

Негативно на стані системи відбиваються несприятливі погодні умови. Через негоду залишилися частково знеструмленими 55 населених пунктів в Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Чернігівській областях. З технічних причин є відключення в Одеській області.

Бойові дії спричинили відсутність світла у 448 селах і містах України (Дніпропетровська, Донецька, Полтавська, Херсонська, Сумська області). Але ремонтні бригади працюють на об'єктах генерації та поступово повертають електрику споживачам.

Ціни на світло зростуть

Раніше ми розповідали, що деяким українцям доведеться оплачувати електроенергію за вищими тарифами. Вони наберуть чинності 1 листопада і торкнуться непобутових споживачів.

"Для цієї категорії ціни змінюються щомісяця, відповідно до постанови НКРЕКП" , – зазначили в YASNO.

Відповідно до змін малі непобутові споживачі 1-ї групи 1 класу напруги будуть платити 668,960 гривень з ПДВ, а споживачі 2 класу напруги – 843,449 гривні з ПДВ. Будь-то може розірвати договір із компанією, якщо не хоче сплачувати за новими тарифами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що опалювальний сезон під загрозою і розповідав, у яких регіонах виникнуть проблеми з постачанням газу. Також ми повідомляли, що в Нафтогазі назвали терміни, коли в будинках масово включать опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.