Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечні борги за комуналку: як українці самі провокують підвищення тарифів

Розповідаємо, як накопичення боргів пов'язане зі зростанням тарифів на комунальні послуги та які з них можуть подорожчати найближчим часом

Фото УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, несплачуючи за комуналку, провокують ще більше зростання тарифів

Фото УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через війну і складну фінансову ситуацію українці накопичили серйозні борги за комуналку. Це призведе до ще більшого зростання тарифів у майбутньому, адже комунальні підприємства вже зараз закладають в економічне обґрунтування цін втрати, які зазнали через неплатників.

Про це розповів голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Більшість комунальних підприємств, маючи борг, уже закладають в основу формування економічної собівартості тарифу борги попередніх періодів. І виходить так, що ці борги безпосередньо впливають на тарифну політику, яку формує підприємство, на зростання тарифів", – зазначив експерт.

За інформацією Олега Попенка, заборгованість українців за комунальні послуги становить близько 130 млрд гривень. Через заборгованість, яка до того ж зростає щомісяця, комунальники не можуть проводити капітальні ремонти, а підприємства втрачають можливість мотивувати своїх працівників збільшенням зарплат.

"Це вкрай серйозна сума. Це невиконані капітальні ремонти, невиплачені преміальні, надбавки тощо", — пояснив він.

Щодо зростання тарифів то, за словами експерта, у законі, ухваленому влітку 2022 року, є тарифи, які не можна змінювати. Це зокрема:

  • гаряче водопостачання;
  • опалення;
  • розподіл газу.

"Тому ми чуємо вже багато голосів, які кажуть, що в найближчому майбутньому на нас чекає підвищення тарифів на електроенергію і, можливо, на газопостачання", – додав Попенко.

Він каже, що зростання цін може статися вже у квітні, хоча уряд ще не ухвалював жодних офіційних рішень.

Світло вимикатимуть злісним неплатникам

Українців попередили, чому не варто накопичувати борги за світло, попри війну. Як пояснив директор компанії Yasno Сергій Коваленко, зараз постачальники не можуть відключати споживачів за неоплату комунальних послуг, а також нараховувати пеню та штрафні санкції. Проте після перемоги ситуація зміниться.

"Якщо після перемоги у вас буде найбільший борг, ви будете перші в черзі на відключення. Є інші незручності – органи соцзахисту можуть відмовити у наданні субсидії, коли комунальні послуги не оплачені", — зазначив Коваленко.

За його даними, станом на березень українці заборгували за світло 2,5 млрд гривень.

Раніше ми розповідали, як саме можуть змінитися тарифи на світло в Україні. Також ми писали, хто з українців може отримати 50% знижки на оплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.