Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бідність — це діагноз. Як насправді ми притягуємо борги у своє життя

Разом з психотерапевткою розповідаємо, які епізоди з дитинства найбільше впливають на фінансову поведінку дорослих

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Борги можуть бути природною поведінкою для людини

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Борги — це тема, яка в усіх поколіннях асоціювалася зі страшним тягарем та бідністю. "Залишив у спадок лише борги" або "Борги пам'ятає не той, хто бере, а той, хто дає" — це лише декілька фразеологізмів та висловів з цілої купи народної творчості, які відображають ставлення українців до позик.

Але чому люди зав’язають у кредитах і постійно беруть нові позики, якщо так страждають від цього тягаря, а деякі ніби притягують борги, як магніт? Про це сайт Pro Гроші поспілкувався з досвідченою психотерапевткою Альоною Гамзіновою.

Заглядаємо в дитинство

Фінансова складова життя дорослої людини дуже тісно пов’язана з психологічною і, зокрема, з дитинством. Експертка зазначає, що перші установки, пов’язані з грошима, дитина формує, спостерігаючи за близькими.

Дитина формує ставлення до грошей відповідно до того, як робили батьки. Якщо батьки жили від зарплати до зарплати чи часто брали у борг, дитина могла сприйняти це як абсолютно нормальну модель існування і в подальшому планувала відкладене життя. Коли людина стає дорослою, вона робить те саме, бо вона таке бачила, — розповідає психотерапевтка.

Не треба забувати й про так звані трансгенераційні травми, які залишили нам попередні покоління. У вашому родоводі могли бути страшні історії розкуркулення, про які ви навіть не знаєте, але це, безумовно, могло відобразитися на всьому вашому житті та ставленні до добробуту.

До трансгенераційної травми докопатися важко, найкраще у цьому допомагає психотерапія.

Віддаємо емоційні борги

Важко стати фінансово грамотним та незалежним, коли улюбленою фразою батьків у дитинстві було "ти нам винен" або "ти перед нами в боргу".

Малюк росте і батьки розказують йому — "ти в неоплаченому боргу перед нами, ми тебе народили, ми тебе годували" або "я університет не закінчила, щоб тебе виховувати". Дитина це нескінченно чує і для неї відчуття провини та боргу перед кимось формується, як нормальний стан. Коли людина стає дорослою, цього тиску вже немає, але вона чітко знає, як це — жити у стані постійної заборгованості, — пояснює Гамзінова.

Відчуття цього "емоційного боргу" переслідує все життя і перетворюється на постійні кредити та позики.

Людина, яка залазить в борги, відчуває тиск від цих зобов’язань і не може жити з легким серцем, і хоча це здається жахливим, для тих, хто звик жити з відчуттям провини — це зрозуміла сценарна модель.

Але заборгованість треба повертати, і розплачуватись доведеться не лише грішми, а й часом, емоціями.

Розплачуючись за емоційні борги, або для того, щоб підтримувати відчуття заборгованості, яке природнє для неї, вона бере борги, а потім віддає і бере нові. Тому що це природно для неї — як жити без боргів і бути вільною вона не знає, — пояснює експертка.

З боргами важко жити саме тому, що вони не дають нам відчувати себе вільними, підкреслює спеціалістка.

Як з цим впоратись?

Якщо борги з’являються у вас постійно, і ви вже не пам’ятаєте, коли в останнє відчували легкість на душі, причина може бути не лише у відсутності фінансової грамотності.

Саме психологічні чинники, зокрема ті, які ми описували вище, можуть бути причиною вашої поведінки. Пропрацювати ці проблеми самотужки майже неможливо, тож найкращим виходом є звернення до психотерапевта.

Але є один крок, без якого похід до спеціаліста буде безглуздим, він має бути зробленим самою людиною і це — усвідомлення проблеми.

Якщо особа не бачить проблеми й не усвідомлює її, довести щось і тим паче виправити це, дуже складно.

Бідність і борги — це діагноз. Але є ще один момент, коли людина жаліється, що вона в боргах, їй дуже погано і це про те, що людині вигідно бути жертвою, їй подобається, що всі її жаліють і допомагають, — каже Гамзінова.

Така людина буде у "хронічній борговій ямі", доки люди, які її жаліють, не зрозуміють, що це абсолютно безнадійно та до того ж шкідливо.

Це називається вторинна вигода, з одного боку — жити в боргах це складно і багатьом від цього дуже погано, але для людини з таким специфічним мисленням головний зиск — це увага та жалість оточення.

Це своєрідний парадокс — людина усвідомлює, що їй погано у боргах, і вона хоче з них вилізти, але підсвідомо їй добре у цій ямі, вона оточена увагою.

Причин такої поведінки може бути безліч, окрім описаних вище. Психотерапевтка наголошує, що кожен випадок індивідуальний, і підхід до вирішення ситуації теж індивідуальний.

Експертка виділила такі основні психологічні чинники, які впливають на те, що людина "притягує" до себе борги:

  • модель, яку бачить дитина в стосунках батьків з грошима та боргами;
  • трансгенераційні сценарії;
  • почуття провини, яке стало сценарієм життя;
  • брати матеріальні борги для розрахунку з емоційними;
  • брати борги для вторинного зиску.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експертом розбирався, кому треба подолати "синдром жебрака" і розповідав, як психологічно підготувати себе до блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.