Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не тільки через війну: українцям пояснили, чому тарифи на світло все одно б зросли

Розповідаємо, чому підвищення тарифів на світло було лише питанням часу не тільки через повномасштабний напад Росії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію в Україні зросли не тільки через війну

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Підвищення цін на електроенергію для населення до 2,64 грн з 1 червня допоможе трохи виправити скрутне фінансове становище у вітчизняній енергетиці. Втім, нові тарифи усе одно значно нижчі від ринкових цін.

Про це сказав голова Укренерго Володимир Кудрицький.

"Тариф для населення є регульованим і він точно нижчий за ринкову ціну на електрику, яку платить український бізнес" — сказав він.

За його словами, в енергетичній системі спостерігається дефіцит фінансового ресурсу. При тому це системна проблема.

"В умовах повномасштабного вторгнення дефіцит фінансового ресурсу посилився через те, що ми втратили частину генерації та частину споживачів", — пояснив Кудрицький.

Він також розповів про втрати енергетичного сектору через війну:

  • у мережевих компаній, таких як Укренерго чи обленерго, виторг автоматично знизився на 30% через скорочення споживання;
  • генеруючі компанії втрачають фінансування через значні пошкодження в генерації, а частина потужностей, що генерують, перебуває в тимчасовій окупації.

"Наприклад – ЗАЕС, але ж не тільки вона. Ще є Каховська ГЕС, є ще теплові електростанції у Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Тому втрачено багато активів. І, звичайно, набагато складніше стало зводити кінці з кінцями", – додав Володимир Кудрицький.

Яким буде новий тариф на електроенергію

Відомо, що вже з 1 червня тарифи на світло підвищаться з 1,44 грн за кВт*год (1,68 за споживання більш ніж 250 кВт/год на місяць) до 2,64 грн за кВт*год.

Платіжки за світло після подорожчання виглядатимуть, приблизно, так:

  • Споживання 250 кВт/годин — 660 гривень (було 360 грн).
  • Споживання 400 кВт/годин — 1 056 гривень (було 468 грн).

Чи зміняться тарифи на воду

31 травня стало відомо, що НКРЕКП вирішила відтермінувати підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Усе тому, що спочатку Комісія хоче розглянути запуск процедури перегляду прайс-кепів – цінових обмежень для виробників світла, аби вони не завищували ціни на продаж електричної енергії на ринках на добу наперед і внутрішньодобовому ринку.

Зазначається, що питання перегляду тарифів на воду розглядатимуть під час засідання Комісії 14 червня.

Раніше ми розповідали, чи зміняться тарифи на газ для побутових споживачів. Також ми писали, як змінилися ціни на комунальні послуги за рік війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.