Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли завершиться опалювальний сезон? Українців попередили про зміни у термінах

Процес відключення житла українців від опалення можуть розпочати вже незабаром

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити раніше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частині українців можуть відключити централізоване опалення раніше квітня, зважаючи на весняне потепління та з метою економії палива на наступний опалювальний сезон.

Про таку можливість 14 березня 2023 року заявив керівник Комітету Верховної Ради з питань житлово-комунального господарства Андрій Герус.

За його словами, процес відключення житла українців від опалення можна почати вже з наступного понеділка.

"В Україну поступово приходить тепла весняна погода. З огляду на прогноз погоди, з понеділка у деяких регіонах можна завершувати опалювальний сезон та заощадити енергоресурси, у тому числі газ", – йдеться в його повідомленні.

Він пояснив, що на фоні потепління споживачі почали менше споживати електроенергії. Паралельно зростає генерація сонячних електростанцій (СЕС).

Втім, у деяких містах (Київ, Харків, Житомир) впродовж цього тижня застосовували стабілізаційні відключення світла. Однак, на думку Геруса, це пов'язано не з погодою, а з неправильним розподілом генерації.

"Електростанції мають бути максимально наближені до зон споживання. У разі міст – це дахи будинків, які можуть використовуватись для СЕС", – зазначив Андрій Герус.

Додамо, що на початку березня голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов розповів про плани завершити опалювальний сезон на початку квітня. Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

Ще один мораторій на подорожчання комуналки

Нещодавно на сайті Верховної Ради з'явився проєкт постанови №9102 у якому депутатам пропонують звернутися до Кабміну з пропозицією встановити мораторій на підвищення всіх комунальних тарифів.

Це при тому, що влітку 2022 році народні обранці вже погодили заборону на підвищення цін на опалення та гарячу воду. Втім, як вважають автори нової ініціативи, поза увагою законодавця залишилися інші ринки таких послуг, які переживають не менш складну кризову ситуацію.

Тому пропонується, щоби Кабінет міністрів розглянув можливість запровадити мораторій щодо підвищення тарифів на усі інші комунальні послуги на час війни.

Раніше ми розповідали, як українці можуть заробити на генераторах, які масово купувалися взимку через відключення електроенергії. Також ми писали, як зміниться вартість популярних овочів навесні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.