Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Існує два випадки: за яких умов треба повернути призначену субсидію державі

З'ясувалось, у якому випадку треба терміново повернути державі отриману допомогу на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У яких випадках слід повернути субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Житлова субсидія – безповоротна допомога від держави споживачам, які не можуть самотужки заплатити за житлово-комунальні послуги. Існують певні випадки, за яких людина має повернути отримані виплати.

Про це нагадали в Пенсійному фонді.

У тому випадку, якщо громадянин звертається за субсидією, він бере на себе відповідальність за подані відомості про свої доходи та майно, що визначають право на призначення житлової субсидії та її розмір.

Законодавством передбачено два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі:

  • у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який в результаті перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень);
  • якщо людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

Якщо житлова субсидія призначається на наступний період, уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20%.

Нові правила виплати субсидій

Раніше ми вже розповідали вам про те, що з 1 лютого українці, які отримують субсидії, мають знімати гроші із рахунків та самостійно переказувати їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

За словами заступниці керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлани Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Однак з 1 лютого ця можливість скасована.

Що стосується пенсіонерів, вони й далі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти. Також гроші вони можуть забрати одразу у день виплати пенсії. А от українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону

У ПФУ пояснили, що переглянути призначення допомоги можуть таким категоріям українців:

  • непрацюючим пенсіонерам, якщо пенсіонер звільнився з роботи, а його заробітну плату було враховано у тому періоді, за який проводився розрахунок житлової субсидії;
  • особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;
  • непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.

Раніше ми розповідали, яким чином можна виправити помилку в декларації на отримання субсидії. Також сайт Pro Гроші повідомляв, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.