Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готувати можна економно: як мінімізувати втрати електроенергії на кухні

Розповідаємо, як зменшити витрати електроенергії під час приготування їжі

Фото: Pexels

Як готувати з мінімальними витратами на електрику

Фото: Pexels

З наближенням зими та стартом опалювального сезону навантаження на енергосистему України значно зростає. Тому українців закликають економніше споживати електроенергію, особливо в умовах можливих ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

Про те, як економити електроенергію під час приготування їжі, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Це повсякденний процес, без якого складно уявити своє життя, але його теж можна оптимізувати, щоб витрачати менше енергії. Наприклад, посмажити чи зварити картоплю займає набагато менше часу, аніж запікання в духовці.

Також приготувати картоплю в мікрохвильовій печі займе 15 хвилин та потребує приблизно 0,48 кВт-год, в цей же процес в духовці — 1 годину, витрати електроенергії складатимуть приблизно 3 кВт-год.

Зазвичай, чим більше часу витрачається на процес приготування, тим більше енергії витрачається. Для того, щоб витрачати менше світла під час приготування також можна:

  • зменшити інтенсивність вогню — для того, щоб зробити чай або зварити кашу достатньо 80 градусів замість 100 градусів;
  • замочувати бобові та крупи — це дозволить швидше їх приготувати, а також зменшить кількість пестицидів в них;
  • використовувати індукційну плиту — вона значно ефективніша за свої аналоги, коефіцієнт корисної дії такої плити складає 80%, а газової всього 40%;
  • використовувати посуд необхідного розміру — щоб не витрачати зайву енергію, він має вміщувати потрібну кількість їжі, а готувати краще на конфорці відповідного розміру накривши кришкою;
  • використовувати для приготування мультиварку — вона має хорошу енергоефективність, а приготовлені на пару страви корисні для здоров'я.

Також для кращої енергоефективності можна готувати одразу декілька страв, а також встановлювати таймер, який економить енергоресурси та запобігає пригоранню. Після використання прилади потрібно вимкнути з розеток, адже навіть у стані спокою вони споживають певну кількість електроенергії.

Як деякі українці можуть економити на електроенергії

Близько 25 000 жителів Івано-Франківської області отримали смартлічильники, які дозволять значно зекономити на електроенергії.

"В останні місяці траплялися ситуації, коли мешканці будинків перешкоджали заміні приладів обліку. Причин цього робити немає, оскільки заміна на смартлічильники в рамках програми безкоштовна. До того ж сучасні двозонні прилади обліку дають змогу заощадити кошти на спожитій електроенергії шляхом поділу на "денний" і "нічний" тарифи", — повідомили фахівці обленерго.

За допомогою двозонних лічильників громадяни можуть вдвічі зменшити вартість електроенергії, яку будуть використовувати в період з 23 години вечора до 7 години ранку.

Раніше ми писали, як самостійно зменшити втрати тепла в домі, а також, що робити, щоб сума в платіжках за світло стала меншою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.