Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Секрети економії: як зменшити платіжку за воду

Важливо також вчити дітей економити воду, розповідаючи їм про важливість цього ресурсу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть економити гроші на воді

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці намагаються зекономити на воді, світлі чи газі, адже ті платіжки, які вони отримують в кінці місяця, їх не задовольняють. Саме тому існує кілька правил, аби правильно економити.

Сайт Pro Гроші розповідає, як заощадити на воді та зменшити рахунки за тарифом.

Добре закривайте крани. Завжди перевіряйте, чи всі крани закриті. Витікання води може призвести до додаткових витрат.

Використовуйте крапельницю. Для поливу саду або городу використовуйте системи крапельного поливу. Вони розподіляють воду рівномірно й ефективно.

Заповнюйте до кінця пральну машину та посудомийку. Завжди заповнюйте машину для прання та миття посуду перед запуском. Повне навантаження дозволить вам використовувати менше води.

Встановіть економічні сантехнічні пристрої. Розгляньте можливість встановлення економічних змішувачів, бачків з двома кнопками (для різних об'ємів промивання) та душових голівок з обмеженням потоку води.

Робіть вчасно дрібні ремонти. Вчасно справляйте всі крани, які протікають. Навіть невеликі втрати води можуть забрати у вас чимало грошей.

Зберігайте воду. Збирайте дощову воду для поливу саду або квітників та використовуйте відібрану воду для миття автомобіля.

Вимикайте крани під час миття зубів та бриття. Якщо вода вам не треба, то краще її взагалі вимкнути.

Поновлюйте старі сантехнічні пристрої. Краще це робити заздалегідь і обирайте більш ефективні моделі, які використовують менше води.

Навчайте дітей економити воду. Важливо вчити дітей економити воду, розповідаючи їм про важливість цього ресурсу, та вчити раціонально використовувати його.

Виконання цих порад допоможе вам ефективно економити воду та зменшити рахунки за тарифом.

Чи зміняться тарифи на воду у 2023 році

Ймовірно, що так. Як пояснили у Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 червня тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення приведуть до економічно обґрунтованого рівня.

Додамо також, що тарифи водоканалів у різних регіонах країни залежать від:

  • особливостей надання послуг та обсягів споживання;
  • кількості споживачів, які користуються послугами за одним договором (абонентським рахунком).

Тобто, суми у платіжках українців після підвищення можуть бути різними.

Борги за комуналку

Народний депутат Ярослав Железняк раніше інформував, що станом на 1 грудня 2022 року борги українців за комунальні послуги становлять 35,35 мільярда гривень.

Найчастіше українці не платять за:

  • опалення та гарячу воду – 24,4 млрд грн;
  • водопостачання – 7,4 млрд грн;
  • управління багатоквартирним будинком – 2,21 млрд грн (цифра з репрезентативної вибірки найбільших компаній з управління багатоквартирними будинками).

Також українці заборгували за вивіз сміття (поводження з побутовими відходами) – 1,28 млрд грн.

Нагадаємо, раніше у Національному банку спрогнозували, коли в Україні скасують мораторій на підвищення цін на комуналку. Також ми писали, як українцям економити на оплаті комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.