Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економія світла: як "зменшити" платіжку за електроенергію

Для економії на ЖКП слід дотримуватись певних правил та використовувати способи енергоефективності

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як заощадити на електроенергії: поради

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Заощадити на оплаті комунальних послуг хочуть всі. Але у холодну пору року зробити таке досить складно. Це пов'язано з тим, що узимку велика кількість електроенергії витрачається завдяки опаленню.

Спеціаліст з енергоефективності Володимир Куземко розповів 24 Каналу, як українцям заощадити на житлово-комунальних послугах.

"Спробуйте, щоб культура економії стала вашим внутрішнім сімейним стандартом і гарним прикладом для інших. Саме з таких організаційних методів і починаються можливості, а згодом і реальні цифри зекономлених коштів для вашої сім’ї та країни в цілому. Уявіть, якщо кожна сім’я в наступному місяці споживатиме хоча б на 1 кіловат менше електроенергії, скільки це буде для багатомільйонної країни?" – сказав Куземко.

На його думку, можна економити значну кількість електроенергії вдома, якщо:

  • вимикати світло, коли покидаєте приміщення;
  • завжди вимикати телевізор, перш ніж лягти спати;
  • використовувати режим "еко" у техніці;
  • звернути увагу на LED-лампи та замініть ними звичайні;
  • вимикати техніку з розетки.

Варто наголосити, що LED-лампи дорожчі за класичні. Однак, за словами експерта, вони окупаються за 4 місяці та менше.

"Лампи старого зразка, окрім того, що яскраво світять і виконують свої функції, ще й нагріваються. Ось ця додаткова енергія на нагрів – це саме те, за що ми переплачуємо. Тому сфера використання ламп розжарювання залишається досить обмеженою", – вважає Володимир Куземко.

Він додає, що важливо поступово переходити на сучасну техніку, оскільки вона набагато більше підпадає під параметри енергоефективності. Експерт зазначає, що необхідно також враховувати індивідуальні аспекти вашого домогосподарства.

"До прикладу, власники приватних будинків можуть обладнати системи опалення через тверде паливо: вугілля, брикети чи дрова", – підсумував Куземко.

На чому ще можна заощадити

Раніше ми вже розповідали, як економити електроенергію під час приготування їжі.

Одним зі способів є зменшення інтенсивності вогню для того, щоб зробити чай або зварити кашу достатньо 80 градусів замість 100 градусів.

Також можна використовувати індукційну плиту – вона значно ефективніша за свої аналоги, коефіцієнт корисної дії такої плити складає 80%, а газової всього 40%.

Ще зекономити допоможе використання посуд необхідного розміру – щоб не витрачати зайву енергію, він має вміщувати потрібну кількість їжі, а готувати краще на конфорці відповідного розміру накривши кришкою.

Варто додати, що ще можна використовувати для приготування мультиварку – вона має хорошу енергоефективність, а приготовлені на пару страви корисні для здоров'я.

Якщо вас зацікавила ця інформація і ви хочете дізнатися більше способів, то читайте наш матеріал за посиланням.

Раніше ми також пояснювали, як відкладати кошти навіть з мінімальної зарплати. Також ми розповідали про способи, завдяки яким можна економити бензин взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.