Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дрова є для всіх? Чи вистачає дерева усім українцям на новому сайті

Розбираємося із нюансами роботи нового сайту "ДроваЄ" та реальними термінами доставки їх до вашого дому

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купити дерево на "ДроваЄ" не так просто

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У жовтні в Україні запустили ще одну електронну новинку – сайт для замовлення дров "ДроваЄ". Його слоган – "Дрова є для всіх українців". По суті, це онлайн-магазин деревини для опалення, де зібрані усі лісгоспи.

Ініціатива виглядає чудовою, однак чи так просто замовити дрова напередодні зими і чи є вони в наявності, ми вирішили розібратися та повністю пройти цей шлях.

Далі оповідь йтиме від першої особи.


Для початку я вирішила зателефонувати до одного з лісгоспів і дізнатися, яка наразі ситуація із наявністю дров, чи є на них черги.

Серед постачальників у Київській області був ДП "Київський лісгосп", у переліку я обрала ДП "Білоцерківський лісгосп" і зателефонувала інженеру з реалізації деревини.

Чоловік розповів, що лісгосп вже не має вільних дров.

У нас було десь 20 кубометрів, а купили вже 100, є черга. Справа в тому, що ми виставляли м’які дрова, а люди хочуть тверді. А для цього треба приїжджати в лісництво, ставати в чергу, записуватись..

За словами інженера, у кожному лісництві області черга вже 200-300 людей, а подекуди і 400. Це два-три місяці очікування. Співробітник лісництва впевнений, що без черг у цьому регіоні дрова ви вже не знайдете.

Процес замовлення

На самому сайті жодної інформації щодо черг немає, нема навіть термінів доставки і очікування. Для початку вам потрібно авторизуватись за допомогою КЕП або Банк ID та перейти у розділ "Купити дрова".

Щоб сформувати замовлення, потрібно вказати своє місце перебування, щоб система підтягнула та запропонувала найближчі до вас варіанти лісництв.

Я вказала, що перебуваю у Києві та поставила фільтр "Тільки з доставкою", щоб відсіяти ті лісгоспи, які її не роблять.

Зауважте, що кожен лісгосп має особливі умови, свої пропозиції, свої ціни, умови доставки (наприклад, лише від певної кількості кубометрів). Також на сайті є ліміт, кожна особа на рік має право на 15 кубометрів деревини, лічильник розташований у правому верхньому куті.

Я обрала першу ліпшу пропозицію від ДП "Бориспільське лісове господарство", обрала тип дров, обрала тип доставки та встановила потрібну кількість дров.

Сайт одразу зазначає, що вартість доставки розраховується окремо. Після заповнення всіх необхідних параметрів кнопка "Сформувати замовлення" підсвітилася і стала клікабельною.

Я думала, що тут потрібно буде вказати реквізити для оплати та нарешті побачити терміни очікування та отримання, але ні.

Коли ви отримаєте дрова?

Питання відкрите, адже система автоматично сформувала моє замовлення, а у спеціальному вікні зазначено, представник лісгоспу зв’яжеться зі мною протягом 1-3 днів.

Приклад сформовоної заявки. Фото: Скриншот
Приклад сформовоної заявки. Фото: Скриншот

Якщо вам потрібна доставка дров – представник лісгоспу узгоджує з вами її вартість з урахуванням логістики. Після цього в особистому кабінеті стане доступна функція онлайн-оплати послуги "Доставка", – зазначають в інструкції на сайті.

До цього ні оплатити доставку, ні самі дрова неможливо, опції онлайн-скасування теж немає. На пошту, після автоматичного формування замовлення, прийде лист із відповідною інформацією, однак там теж не вказано, як скасувати замовлення.

Через декілька годин на пошту мені надійшло ще одне повідомлення, але на цей раз від лісгоспу, який, попри обрану мною послуг доставки, написав, що не здійснює її.

Дрова можна забрати самостійно, вантажити на авто також, а перед цим треба звернутись у виробничий відділ, де ви отримаєте рахунок на оплату та телефон керівника підрозділу на отримання дров. Про терміни мені знову нічого не розповіли.

Які дрова доступні?

Найкращі дрова для опалення – тверді породи дерева (дуб, граб, бук), але у Київській області таких вже немає.

Доступні лише сосна, осика, береза а дехто просто вказує "м’яколистяні", "хвойні". Ціна також залежить від типу дров – колоті чи не колоті. Здебільшого пропонують великі колоди, але в одній пропозиції все таки є колоті.

На сайті дрова діляться на три групи, перша – найліпший сорт для опалення, друга – це хвойні дерева, а третя – найгірше підходить для опалення.

У оголошеннях продають переважно дрова другої групи, рідше третьої і зовсім рідко – першої.

У підсумку, ініціатива працює не на всі 100%. Дрова дійсно продають за хорошою ціною, яка набагато нижче, ніж у приватних продавців. Інтерфейс – зручний і простий, але відсутність термінів доставки та будь-якої інформації про наявність дров дуже напружує.

Терміни, у які з вами має зв’язатись продавець, теж не маленькі. Все це змушує не сумніватись у словах працівника "Білоцерківського лісгоспу" про черги у 2-3 місяці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому небезпечно збирати дрова без дозволу, і розповідав, чи можна збирати сухостій та що заборонено українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.