Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заготівля дров у лісі – чи можна збирати сухостій та що заборонено українцям

Пояснюємо, чи можна самостійно без спеціальних дозволів заготовляти дрова на зиму для опалення

Колаж: Pro Гроші

Українці не можуть збирати сухостій без дозволів

Колаж: Pro Гроші

Українців ще з літа попереджають про складний опалювальний сезон, до якого слід готуватися цієї зими. Все більше людей в приватних будинках відмовляються від газу та переходять на твердопаливні котли. Однак потім виникає питання щодо заготівлі дров.

Сайт Pro Гроші пояснює, чи можна це робити самостійно і збирати сухостій в лісі.

В українців, які опалюватимуть будинки дровами, є два варіанти – купити їх чи заготовити самостійно. Зрозуміло, що з купівлею проблем менше. А от самостійна заготівля потребує спеціалих дозволів.

Просто піти до лісу й напиляти сушняку чи вітровалу не можна. Адже усі мертві, сухі та повалені дерева чи їхні частини, які через буревій, снігопад та вітер лежать на поверхні ґрунту – це лісові ресурси, які належать державі.

Для того, щоб їх збирати, потрібно отримати спеціальний документ – лісорубний квиток. Він видається постійними лісокористувачами, здебільшого це лісогосподарські підприємства. Саме вони мають ліквідувати захаращеність в лісі, адже це робота з підвищеною небезпекою.

Несанкціонована рубка сухостою кваліфікується за ст. 65 кодексу про адмінправопорушення "Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка" і карається штрафами.

Водночас, без спеціального дозволу можна збирати тільки лісову підстилку:

  • листя;
  • хвою;
  • дрібні гілочки;
  • опалу кору.

Чому українцям забороняють збирати деревину

Навіть проїжджаючи трасою повз ліси, можна побачити, що там лежить багато повалених дерев та гілок, а частина з них просто гниє.

У Чернігівському обласному лісгоспі пояснюють, чому українцям забороняють самостійно розчищати ліси та заготовляти дерева.

  • По-перше, щоб це дозволити, потрібні зміни до законодавства. Лісогосподарські підприємства не мають права самостійно дозволяти населенню заготовляти навіть сушняк та вітровал без лісорубного квитка.
  • По-друге, лісозаготівельні роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою і несуть пряму загрозу життю людини. Виникає питання: хто відповідатиме за нещасні випадки, які можуть трапитися під час заготівлі дров, і чи не понесе за це відповідальність лісник, у зоні діяльності якого відбуватиметься заготівля.
  • По-третє, не всі громадяни є свідомими. Дехто може під виглядом збору сушняку вивозити свіжоспиляні дуби. Тож певний контроль має бути обов’язково.

Раніше ми писали про те, що в Україні запустили державний інтернет-магазин "ДроваЄ". Також ми пояснювали, чому небезпечно збирати дрова без дозволу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.