Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доля субсидій під час війни: скільки коштів нарахують та як отримати

У Кабміні розповіли, як відбувається нарахування допомоги від держави на оплату комуналки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки українців отримають субсидії в 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році уряд продовжить виплачувати субсидії найбільш вразливим категоріям населення в повній мірі, без змін у фінансуванні. Такі виплати отримують 2,3 млн домогосподарств.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, у лютому цього року середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги в Україні становить 1 684 грн.

"При цьому уряд не підвищував і не підвищує тарифи на комунальні послуги, а також допомагає громадам, аби вони так само зараз залишали свої тарифи без змін. В умовах, коли більше половини всіх видатків бюджету йдуть на захист нашої країни, ми все одно знаходимо ресурси, аби підтримувати тих, хто цього найбільше потребує. Програми соціальних виплат будуть і надалі ставати більш адресними, що водночас дозволить збільшити їх розмір", – заявив прем'єр.

Який механізм нарахування субсидій

Відомо, що за новим правилами, нарахування виплат відбувається через Пенсійний фонд, його дохідну частину для цієї мети збільшили на 12,6 млрд грн. Таке рішення, за словами Шмигаля, ухвалили для підвищення ефективності нарахування субсидій. Також в Кабміні запевнили, що людям, які досі не отримували субсидій, їх призначать автоматично – вже не треба йти та вистоювати довжелезні черги під кабінетами та писати заяви.

Як оформити субсидію

З 1 грудня 2022 року люди можуть оформити субсидії у ЦНАП або за допомогою уповноваженого представника місцевої влади, через "Дію", сервісний центр Пенсійного фонду, його портал чи мобільний застосунок.

Нові правила виплати субсидій

З 1 лютого українці, які отримують субсидії, мають знімати гроші з рахунків та самостійно переказують їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

За словами заступниці керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлани Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Однак з 1 лютого ця можливість скасована.

Що стосується пенсіонерів, вони й далі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти у день виплати пенсії. Натомість українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Раніше ми писали про те, що буде з держдопомогою, якщо субсидіант має борги за аліменти. Також сайт Pro Гроші повідомляв, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.