Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На платіжках за світло можна буде суттєво зекономити? Що відомо про новий спосіб

Розповідаємо, що нещодавно вигадали фахівці, щоб зменшити рахунки споживачів за електроенергію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розроблена нова фарба, на якій можна зекономити

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі може з'явитися новий спосіб економити на платіжках на електроенергію. У Стенфордському університеті розробили спеціальну фарбу, яка допоможе використовувати менше електроенергії та скоротити викиди вуглекислого газу.

Про це пише ScienceAlert.

Ця фарба буде доступною у різних кольорах. Її особливість в тому, що вона здатна відбивати до 80% середнього інфрачервоного світла від Сонця. Цей показник вдесятеро більший, ніж у звичайних кольорових фарб.

Як працює нова фарба

Справа в тому, що світло середнього інфрачервоного діапазону зазвичай поглинається у вигляді тепла поверхнями будівель. При використанні на зовнішній стороні будівлі фарба не пропускає тепло, і її можна використовувати всередині, щоб зберегти тепло.

Розробники фарби переконують, що їхній продукт здатний забезпечити "цілорічне енергозберігаюче рішення". До того ж таку фарбу можна використати при різних кліматичних умовах.

Фарбу потрібно буде наносити двома шарами:

  • перший шар нижній та світловідбивний, він містить пластівці сріблястого алюмінію;
  • другий – інфрачервоний прозорий верхній шар, який містить кольорові неорганічні наночастинки.

Як це дозволить зекономити

Розробники провели випробування, під час яких фарба показала свої властивості. У штучно теплих умовах вона зменшила кількість енергії, яка необхідна для охолодження закритого простору, майже на 21%. У штучно холодних умовах за допомогою фарби зменшити енергію, необхідну для обігріву простору, вдалося на 36%.

Таким чином дослідники вважають, що за допомогою такої фарби існує реальна можливість заощадити 7,4% енергії, необхідної для обігріву, вентиляції чи охолодження житлового будинку середньої поверховості.

Наразі розробники працюють над тим, щоб удосконалити технологію. У майбутньому фарбу хочуть комерціалізувати.

Як українцям заощаджувати на електроенергії

На фоні суттєвого подорожчання електроенергії, у споживачів є кілька простих способів зекономити:

  • раціонально обирати побутову техніку – краще купувати прилади класу "А", адже вони споживають менше енергії, ніж пристрій того ж обсягу класу "В";
  • замінити усі лампи на енергоефективні;
  • встановити датчики руху і, таким чином, економити електроенергію у спільних приміщеннях багатоквартирних будинків або у приватних домоволодіннях;
  • користуватися режимом очікування для комп'ютерів та вимикати пристрої, які не використовуються.

Ще один спосіб зекономити – почати користуватися двозонним (нічним) тарифом. Він передбачає, що в період з 23:00 до 07:00 нараховується вдвічі менше, ніж за звичайним тарифом.

Раніше ми писали про те, що отримати LED-лампи тепер можуть ще більше українців. Також ми розповідали, чи можна українцям не зберігати квитанції про cплату комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.