Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть платити за комуналку вдвічі менше – кого стосується

Розповідаємо, хто може отримати 50% знижки на оплату комунальних послуг та як це зробити

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Деякі сім'ї можуть зекономити на оплаті комуналки

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українським законодавством передбачене право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг для багатодітних родин. Це стосується тих сімей, які виховують трьох та більше дітей.

Про таке нагадали у Пенсійному фонді.

Яку пільгу можна отримати

Родинам, які виховують трьох і більше дітей, надається 50-відсоткова знижка:

  • на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • на користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (в межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом Міністрів України);
  • на вартість палива (у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення).

При цьому пільги можуть отримати багатодітні сім'ї, незалежно від виду житла та форми власності на нього. Пільгу можуть призначити на 12 місяців.

Які вимоги до призначення пільг

Пільгу на оплату комунальних послуг багатодітним родинам можуть надати лише за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї за попередні шість місяців, виходячи з розрахунку на одного члена сім’ї, не перевищує розміру доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги. У 2023 році ця сума становить 3 760 гривень.

Як отримати пільгу

Для цього слід подати документ, який підтверджує право багатодітної сім’ї на отримання пільг. Тобто відповідне посвідчення. На підставі цього документу багатодітну родину включають до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Щоб отримати право на пільгу, потрібно подати:

  • заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
  • декларацію про доходи сім’ї пільговика;
  • довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі (у разі оформлення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу).

Якщо родина звертається за наданням пільги не за зареєстрованим, а за фактичним місцем проживання, то до заяви додаються документи, які підтверджують факт проживання пільговика та членів його сім’ї за фактичною адресою (довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, договір оренди житла чи інші документи).

Хто ще має право на знижку

Ми вже розповідали про те, що для деяких споживачів передбачена знижка у 100% на газ. Право не сплачувати за споживання газу мають, члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи з особливими заслугами перед Батьківщиною, батьки померлої особи з особливими нагородами, а також вдови (вдівці) особи з особливими нагородами.

Раніше ми писали про те, хто у 2023 році зможе отримати безплатні дрова. Також ми пояснювали, для кого можуть скасувати субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.