Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії масово скасовують — кому можуть відмовити в допомозі

У Пенсійному фонді пояснили, чому попри повномасштабну війну деяких українців змушені позбавляти субсидії на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За борги українців позбавляють субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні багато громадян попри повномасштабну війну продовжують отримувати допомогу від держави на оплату комуналки. Але субсидіантів ретельно перевіряють і можуть навіть за певних умов скасувати виплати.

Про це нагадала директорка департаменту Пенсійного фонду Олена Охріменко.

Головні умови скасування субсидії

За даними відомства, у випадку, якщо субсидіант надав невірні дані або приховав деякі важливі факти у призначенні пільги, буде відмовлено, а в деяких випадках доведеться взагалі повернути гроші.

Однією з причин відмови у призначенні субсидії є заборгованість із оплати за комуналку. Наприклад, житлова субсидія не призначається, якщо домогосподарство має прострочену більше трьох місяців заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. Суму заборгованості встановлено на рівні 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень).

Але у Пенсійному фонді зазначають, що субсидія може призначатися за заборгованості за газ та розподіл газу, нарахованої постачальником з посиланням на рішення суду за нормами у разі відсутності лічильників.

Також громадяни не позбавлені права на призначення житлової субсидії за умови:

  • документального підтвердження сплати заборгованості або укладання договору про її реструктуризацію;
  • або оскарженні споживачем заборгованості у судовому порядку (за наявності рішення про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку сезону.

"Питання виникнення та погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг необхідно вирішувати з підприємствами – постачальниками послуг, до повноважень яких належить облік такої заборгованості", – зазначають у ПФУ.

Що загрожує тим, хто має борги за комуналку

Як ми розповідали раніше, адвокат Ростислав Кравець у коментарі Pro Гроші пояснив, що після відповідного рішення суду запит щодо стягнення боргу отримує виконавча служба. Далі вона намагається спочатку змусити власника житла добровільно погасити наявний борг. Якщо таким способом стягнути заборгованість не виходить, тоді рахунки споживача можуть заарештувати. У деяких випадках може бути вилучене нерухоме майно.

Однак у такому разі діють певні правила. Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть, – пояснив адвокат.

Адвокат також уточнив, що якщо це єдине житло споживача, то можуть бути прийняті й інші рішення щодо способів стягнення заборгованості. Наприклад, боржнику можуть накласти арешт на його банківські рахунки, аби обмежити використання власних коштів до моменту погашення боргу.

Раніше ми писали про те, чи нарахують субсидії власникам автівок і мотоциклів. Також ми розповідали, як правильно подати заяву на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.