Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В рази дорожче за тарифи на електрику. Скільки коштує доба роботи генератора

Розповідаємо, яку ціну в середньому доводиться віддавати українцям, щоб мати світло в будинках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пальне для генераторів обходиться недешево

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через відключення світла все більше українців купують генератори, щоб запустити котли для опалення, електроплити та бойлери.

У яку суму українцям обійдеться один день використання генератора, порахував UAportal.

Побутові генератори можуть працювати як на дизелі, так і на бензині. Вартість таких пристроїв стартує від 26 тисяч гривень. Ціна залежить від того, скільки електрики він здатен виробляти:

  • 3 кВ вистачить на роботу холодильника, котла і помпи для води;
  • 5 кВ використовують як приватні домоволодіння, так і торговельні заклади, кафе чи кав'ярні.

Скільки пального генератор використає за добу

Дизельні генератори зазвичай мають споживання 250 г/кВт-год, тобто при виробленні кіловата енергії за годину він спалить 250 г палива (6 літрів за 24 години).

Бензиновий генератор при такому навантаженні спалить 350 г палива (8,4 літра за добу).

Середня ціна літра дизелю в Україні наразі становить 55,02 грн/л. Доба роботи дизельного генератора обійдеться у 330 грн.

Бензин А-95 коштує 51,39 грн/літр. Тож за добу бензиновий генератор витратить понад 430 грн.

Якщо ж використовувати генератор безперервно протягом місяця, то за пальне для дизельного доведеться віддати 9 900 гривень, а для бензинового – 12 900 гривень. Тобто, навіть придбавши дизельний генератор за вищою ціною, можна зекономити на кількості пального.

Для того щоб самостійно порахувати, скільки пального споживає генератор, існує така формула: GхP. У цій формулі G – це споживання палива на 1 кВт навантаження за годину (л/кВт на год), а Р – це значення навантаження на пристрій у кВт.

В яких містах можна отримати компенсацію за генератори

Київ. Мешканцям багатоквартирних будинків компенсують 75% від вартості генераторів. Максимальна сума – 80 тисяч гривень.

Львів. Для ОСББ, ЖБК і решти житлового сектору сума відшкодування становить 50% від ціни, однак максимум – 30 тисяч гривень.

Полтава. Компенсацію можуть отримати мешканці будинків, де є понад 2 поверхи. Відшкодування не має перевищувати 50% від вартості пристрою, але не більше 80 тисяч гривень.

Одеса. Мерія ухвалила рішення повертати до 70% від вартості генераторів, але не більше 100 тисяч гривень. Для отримання компенсації слід звертатися з чеками до районної адміністрації.

Суми. Компенсацію можуть отримати мешканці будинків трьох і вище поверхів, а також двоповерхових будівель, збудованих до 1993 року. Сума компенсації – не більше 50% і не більше 50 тисяч гривень.

Рівне. Тут компенсують до 70% від вартості пристрою. Але за умови, якщо він коштував не більше 45 тисяч гривень.

Чернівці. Компенсують 80% від вартості. Пристрій має коштувати не більше 60 тисяч гривень і покривати потреби щонайменше 36 квартир у будинку.

Запоріжжя. Повернення 80% від вартості генератора можливе за умови, якщо він коштує до 30 тисяч гривень. Оплата за пристрій має здійснюватися через банк.

Раніше ми писали про Топ-5 недорогих генераторів. Також ми пояснювали, як під'єднати генератор і не влаштувати пожежу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.