Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зимою точно не замерзнуть: в якій області найдешевші дрова в Україні

Попит на цей вид палива серед українців збільшився майже вдвічі, а ціни значно відрізняються в різних регіонах

Фото: Державне агентство лісових ресурсів України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Заготівля дров в Україні продовжується

Фото: Державне агентство лісових ресурсів України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У цьому році попит на дрова в Україні підвищився майже вдвічі. При цьому з початку повномасштабної війни вони подорожчали на 25% через ріст цін на енергоносії, які використовуються під час рубок.

Про таке повідомив керівник Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець в ефірі телемарафону "Суспільне Спротив".

Де найдешевші та найдорожчі дрова в Україні

Найнижча ціна на дрова зафіксована у Чернігівській області. Вона коливається від 600 до 700 грн за метр кубічний.

Водночас, у південних та західних регіонах ціни майже вдвічі вищі – 1100-1200 грн за метр кубічний.

"Ціна на дрова різниться в залежності від регіону і залежить від вартості заготівлі. У середньому, 1 куб дров’яної деревини, яка знаходиться в лісі, коштує близько 1100 грн",повідомив Болоховець.

Додатково українцям доводиться оплачувати доставку, яка через зростання вартості палива цього року теж недешева. В деяких випалках окремо доводиться платити і за розколку дров.

За словами керівника Держагентства лісових ресурсів, попит на дрова підвищився майже вдвічі.

"Якщо раніше лісгоспи реалізовували 3,5 млн кубометрів дров на рік, то цього року за попереднім опитуванням потрібно понад 5,5 млн кубічних метрів", – пояснив Болоховець.

За його словами, заготовлено уже 1,7 млн кубометрів деревини.

Станом на сьогодні, в деяких областях люди чекають на дрова по два-три тижні. І хоча спостерігається ажіотаж на ринку дров, їх має вистачити усім. При цьому глава Держагентства лісових ресурсів обіцяє, що українські ліси "не будуть бездумно пущені під сокиру".

Купити дрова стало простіше

У цьому році процедуру купівлі дров спростили. Тепер можна звернутися безпосередньо в лісництво. З собою потрібно мати паспорт, а також написати заяву та оплатити замовлення.

Нині Державне агентство лісових ресурсів працює над створенням інтернет-магазину "ДроваЄ", де можна буде замовити дрова не виходячи з дому. Болоховець обіцяє, що магазин має запрацювати до опалювального сезону. Тобто старт запланований на середину жовтня.

Водночас, щоб не натрапити на спекулянтів, глава Держагентства лісових ресурсів рекомендує купувати дрова саме у лісництвах. Їхні контакти можна знайти на сайтах обласних управлінь лісового та мисливського господарства та лісгоспів.

Раніше ми писали про те, які регіони України ризикують залишитися без опалення взимку. Ми також розповідали, хто може не платити за комуналку під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.