Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це може зробити кожен – п'ять способів зекономити і зберегти тепло в квартирі

Цього року на українців чекає надзвичайно складний та дуже відповідальний опалювальний сезон

Колаж: Pro Гроші

Українці легко можуть зберегти тепло в квартирах

Колаж: Pro Гроші

Українці цієї зими повинні більш серйозно поставитись до питання енергозбереження та робити все можливе, щоб зберегти тепло в оселях якнайдовше.

Про способи, як це зробити, нагадали у Мінреінтеграції.

П'ять правил, які допоможуть зберегти тепло

  1. Зашторте вікно жалюзі або короткими шторами. Через скло зимою втрачається приблизно 8-15% тепла.
  2. Заклейте шпарини у вікнах, використовуючи звичайний скотч, паперові смужки або паралон, та утепліть вхідні двері. Це дозволить підвищити температуру у квартирі на 2-3°С.
  3. Щільно зачиняйте міжкімнатні двері, а вентиляційні отвори у квартирі обладнайте спеціальними дверцятами або регульованими ґратками. Це дозволить зменшити витік теплого повітря з приміщень.
  4. Звільніть простір біля радіаторів опалення. Задовгі штори або меблі, які закривають батареї, помітно зменшують ефективність опалення. Тепло має потрапляти у кімнату вільно.
  5. Приберіть з радіаторів опалення декоративні панелі. Вони зменшують їхню ефективність на 20%. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша ніж у тих, які виступають у кімнату.

Як свічка допоможе опалити цілу кімнату

Кожен може самостійно зробити обігрівач, використовуючи лише свічки. Для цього потрібно:

  • маленька банка;
  • парафінова свічка;
  • воскова свічка;
  • сіль;
  • рафінована олія без запаху;
  • ніж;
  • сірники або запальничка.

Свічку необхідно опустити в банку та обрізати її до потрібної довжини, потім вилити парафін з розтопленої свічки на дно банки та до застигання опустити туди воскову свічку. Потім потрібно залити в банку рафіновану олію та посипати сіллю (вона виводить вологу з олії, це допомагає їй довше тримати потрібну консистенцію).

Такий саморобний обігрівач може горіти до 12 годин, відповідно, тепла буде виділятись більше. При цьому звичайної воскової свічки вистачає максимум на 2 години. За допомогою декількох таких саморобних свічок можна опалити цілу кімнату.

Українцям не варто розраховувати на обігрівачі

Після попереджень про можливі перебої з теплопостачанням цієї зими українці почали масово купувати обігрівачі. Однак через ракетні удари по об'єктах енергетичної інфраструктури в майбутньому опалювальному сезоні може не бути не лише тепла, а й світла.

Як відомо, українців щодня просять обмежити споживання електроенергії. Зокрема, голова Львівської ОВА Максим Козицький закликав жителів Львова та області скоротити до мінімуму використання потужних електроприладів, які споживають багато енергії. Особливо це потрібно робити в пікові години навантаження на енергосистему: з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00.

Раніше ми писали про те, чим краще опалювати будинок, якщо немає газу. Також ми розповідали, як утеплити на зиму квартиру із мінімальними витратами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.