Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут не завада: як залишатися зі світлом під час відключень електроенергії

Розповідаємо, які альтернативні джерела освітлення можуть стати у пригоді під час тривалих відключень електроенергії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як не залишитись без світла в блекаут

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці готуються до наближення опалювального сезону та до можливих труднощів, пов’язаних з атаками РФ на критичну інфраструктуру. Навчені гірким досвідом минулого року, більшість громадян України уже замислюються про те, як забезпечити свою оселю альтернативними джерелами тепла та світла.

Про те, як не залишитись без світла через блекаут, розповідає редакція Pro Гроші.

Палички, що світяться

Це сучасні освітлювальні прилади, в основі роботи яких лежать хімічні реакції, а саме — хемілюмінесценція. Під час їх згинання змішуються активні елементи, що викликає вивільнення енергії у вигляді світла. Вони бувають різної інтенсивності: ті що мають високу інтенсивність працюють менше ніж годину, але дають багато світла, з малою — можуть працювати всю ніч із тьмяним свіченням.

Гасовий ліхтар

Цей класичний спосіб освітлення добре працює за будь-яких умов, як в приміщенні, так і на відкритому повітрі. Плюсом такого способу є можливість використання різних видів палива: чистого гасу, заміннику гасу, стандартної прозорої лампової олії, парафінового мастила. Але від вибухонебезпечних видів палива краще відмовитись.

Олійна лампа

Це простий спосіб отримати світло, для якого не потрібно жодних витрат. Щоб зробити таку лампу, використайте гніт з волокна і будь-яку олію в скляній банці. Паливом для такого способу може бути сало, жир або звичайна рідка рослинна олія. Місткість для лампи краще обрати таку, що не трісне при сильному нагріві.

Сонячні ліхтарі

Якщо у вас є вуличні ліхтарі, що працюють на сонячних батареях, ви можете освітити оселю за їх допомогою. В залежності від моделі вони можуть працювати протягом кількох годин або більшу частину ночі. Якщо у вас їх декілька, то можна використовувати їх почергово, таким чином ви можете розподілити їх використання на весь період відключення світла. Щоб вони не вимикались, достатньо заклеїли датчик шматком темної стрічки.

Відновлені свічки

Якщо свічка згоріла до того, як було використано весь віск, то її можна відновити. Або якщо у вас є зайвий віск, ви можете зробити нові свічки. Для цього необхідно додати бавовняну або тонку джутову мотузку у віск, що залишився, і таку свічку можна знову використовувати.

Ліхтарик з туалетного паперу

Такий спосіб можна використати в крайньому разі, коли іншого виходу немає. Для того, щоб зробити такий ліхтар, потрібно один кінець свіжозрізаної палиці обмотати туалетним папером та змочити його в будь-якій доступній рідкій олії. Так ви отримаєте імпровізований факел, але використовувати його потрібно з максимальною обережністю.

Раніше ми писали про те, скільки коштує підготуватися до блекауту та як вибрати стабілізатор напруги на випадок відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.