Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В опалювальний сезон без субсидій: який розмір боргу може позбавити виплат

Розповідаємо, хто може втратити допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому дехто залишиться без субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дохід багатьох українців не дозволяє їм самостійно сплачувати за комунальні послуги в повному обсязі. Держава турбується про таких громадян та надає їм субсидії. Але у 2023 році деякі українці можуть залишитись без допомоги.

Про те, хто може втратити виплати, розповіла директорка департаменту Пенсійного фонду Олена Охріменко в етері "Суспільного".

Без субсидій можуть залишитись українці, які протягом трьох місяців накопичили борг за житлово-комунальні послуги, що перевищує 680 грн. В таких випадках Пенсійний фонд не надає допомогу на оплату комуналки, доки борг не буде погашено, або доки громадянин не укладе договір про його реструктуризацію.

На час дії воєнного стану та протягом 1 місяця після його скасування рішенням уряду було визначено, що субсидію призначають, якщо витрати на комуналку перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родин. Розмір допомоги в неопалювальний сезон в середньому складає від 350 до 400 грн.

Субсидії для ВПО

Внутрішньо переміщені особи також можуть отримувати субсидію. Навіть, якщо вони не зареєстровані, але фактично проживають в приміщені без укладання договору оренди. Для призначення виплати можна оформити заявку в електронному вигляді, а також додати документи, які підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства і довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Як дізнатися про призначення субсидії онлайн

Українці можуть дізнатися про розмір нарахованої субсидії в Єдиному державному реєстрі одержувачів житлових субсидій. Щоб отримати інформацію за конкретною адресою, потрібно:

  • перейти на портал Мінсоцполітики;
  • ввести особисті дані: область, місто, вулицю, номер будинку і квартири (ПІБ, номер паспорта, ІПН надавати непотрібно);
  • підтвердити, що ви не робот;
  • натиснути кнопку "Шукати".

Після цього перед вами з'явиться вікно, в якому буде вказано розмір субсидії за конкретною адресою та термін, на який вона надається.

Відповідно до законодавства України, субсидію можуть отримати:

  • особи, що мають заборгованість з оплати комуналки, яка утворилася в період дії воєнного стану;
  • особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі орендного договору, якщо їй нараховується плата за послуги ЖКГ;
  • ВПО;
  • неповнолітні, які залишилися без батьківської опіки (потрібна заява опікуна);
  • особи, які належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном під час дії воєнного стану;
  • сім’ї, які витрачають на оплату комуналки більше, ніж розмір обов’язкового платежу (15% сукупного місячного доходу);
  • одна із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
  • індивідуальні забудовники, будинки яких ще не здані в експлуатацію;
  • особи, що мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, які вони отримали у спадок.

Раніше ми писали, чи мають право на субсидії громадяни, які отримали дохід 100 тис. грн, а також кому нараховують допомогу на комунальні послуги автоматично.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.