Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Холоди вже "стукають у двері": чим краще опалювати оселю цієї зими

Розповідаємо, як краще опалювати житло у 2023 році, який спосіб потребує менших затрат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який спосіб опалення оселі обирають українці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед стартом нового опалювального сезону українці все частіше замислюються — чим опалювати свою оселю цієї зими. Це питання турбує не лише власників приватних будинків, але і жителів звичайних квартир. Адже минулого року для багатьох стало очевидним, що електрична інфраструктура була сильно пошкоджена, газ — дорогий, а генератори далеко не всім по кишені.

Про це розповіли на сайті РБК-Україна.

На думку експерта у сфері теплотехніки та засновника торгово-виробничої групи компаній EnginUP з власною TM Paskal Олексія Лещинського, на цей опалювальний сезон можуть вплинути такі фактори:

  • газотранспортна система України не є достатньо завантаженою;
  • ми втратили з балансу енергосистеми декілька теплових станцій, атомну станцію та Каховську гідроелектростанцію;
  • нам невідомі запаси газу в наших родовищах;

"Основними джерелами енергії в українських оселях залишаються газ, електрика та тверде паливо. На початку літа разом з командою провели детальне дослідження про те, скільки коштуватиме ця "зима" з різними джерелами енергії", — повідомив експерт.

Розглянемо три найпопулярніші методи опалення будинку.

Твердопаливний котел

Спосіб опалення на базі твердопаливного котла буде коштувати приблизно 11 627-13 953 грн, а ще приблизно у 2 000 грн обійдеться доставка дров.

Газовий котел

Забезпечувати теплом дім на базі газового котла — це приблизно 1 500-2 000 кубометрів. Для Києва опалювальний сезон обійдеться в 12 150-16 680 грн. У Вінницькій області споживач заплатить на 30% більше, тобто приблизно 16 365-21 820 грн через різницю у вартості транспортування газу.

Електричний котел

Опалювати дім на базі електричного котла дорожче у 2 або 2,7 раза й обійдеться приблизно в 33 900-45 250 грн.

"Усі прорахунки ми здійснювали на основні актуальних тарифів в Україні. Кубометр газу коштує в середньому 7,82 гривні. Доставка коливається у діапазоні від 0,38 гривні за кубометр до 2,95 гривні за кубометр", — запевнив Лещинський.

За його словами, ціни на тверде паливо будуть коливатися залежно від регіону, а вартість електроенергії, згідно з постановою Кабінету Міністрів №544 від 30 травня 2023 року, зросла і тепер становить 2,64 гривні за кВт.

Також в Україні набирають популярності інші альтернативні варіанти опалення будинків та приватних підприємств, такі як сонячні електростанції, вітрогенератори та теплові насоси.

Раніше ми писали про переваги автономного опалення оселі, а також коли розпочнеться опалювальний сезон у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.