Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям буде важко: де польські та угорські фермери влаштують протести 9 лютого

Аграрії вдалися до активних протестів по всій Європі, що призвело до багатьох транспортних незручностей

Фото: X (Twitter), ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

Поляки та угорці заблокують рух вантажівок біля пунктів пропуску

Фото: X (Twitter), ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю, 9 лютого, рух вантажних транспортних засобів буде ускладнено через мітинги польських та угорських фермерів біля українського кордону. Аграрії страйкуватимуть неподалік пунктів пропуску, тож габаритним машинам буде важко проїхати.

Про це розповіла пресслужба Державної прикордонної служби в Telegram.

Очікується, що блокада польських протестувальників розпочнеться о 10 годині ранку біля пунктів "Ягодин", "Рава-Руська" та "Шегині". Вони налаштовані давати дорогу максимум одній вантажівці на годину (двом – у напряму "Рави-Руської"). Водночас транспорт із гуманітарним вмістом поляки не зупинятимуть, як і пасажирські автобуси.

Угорські аграрії блокуватимуть дорогу біля пунктів "Устилуг" та "Угринів" орієнтовно з 12 лютого. За попередньою інформацією, пропуск здійснюватимуть у кількості три вантажівки на годину.

"Також угорські прикордонники попереджають про акції протесту фермерів 9 лютого на автошляху до пункту пропуску "Захонь", що навпроти українського "Чоп (Тиса)". Учасники акції не блокуватимуть пропуск автотранспорту", – йдеться у повідомленні ДПСУ.

Раніше міжнародним перевізникам анонсували поширення страйків на пункт пропуску "Зосин-Устилуг" з польської сторони кордону. Фермери вийдуть на дороги 12 лютого і блокуватимуть вантажні автомобілі – по три на годину в кожен бік. Легковики та автобуси проїжджатимуть безперешкодно.

Чому спалахнули протести фермерів

З початку 2024 року фермери в понад десяти країнах Європи почали бастувати через аграрну політику Євросоюзу та рішення національної влади. До лютого протести охопили такі держави:

  • Францію;
  • Італію;
  • Бельгію;
  • Литву;
  • Польщу;
  • Німеччину;
  • Болгарію;
  • Грецію;
  • Нідерланди;
  • Румунію;
  • Угорщину;
  • Іспанію.

Причин незадоволення людей досить багато. Наприклад, збільшилися виробничі витрати – на добрива, електроенергію, пальне, транспорт. При цьому деякі країни вирішили знизити ціни на продукти харчування, що призводить до фінансових проблем аграріїв.

Ще одна причина має відношення до України. Через послаблення умов імпорту сільськогосподарські товари коштують дешевше та спричиняють високу конкуренцію на ринку. Фермери незадоволені рішеннями, через які змушені терпіти збитки.

Плюс люди протестують проти екологічної реформи, так званої європейської "зеленої" угоди. Вона передбачає досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року шляхом скорочення використання пестицидів, звільнення землі на користь вирощування органічної продукції та переведення частини територій на несільськогосподарські потреби.

Найбільш активні мітинги відбувалися у Франції. Окрім блокування доріг тракторами фермери підпалювали шини та солому, розкидали гній навколо адміністративних будівель, навіть вилили на картину Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" гарбузовий суп.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Європі через страйки виникли транспортні проблеми. Також ми повідомляли, що поляки блокуватимуть усі пункти пропуску на кордоні з Україною та розповідали, коли розпочнеться протест.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.