Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запустили нову реформу – що передбачає та на які зміни чекати

Розробка реформи розпочалася ще півтора року тому, і лише на початку 2023 року процес завершився

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

В Україні запустили реформу пасажирських перевезень

Фото: КМДА. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів ухвалив зміни до Постанови № 1081 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування".

Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Йдеться про реформу, яка стосується пасажирських перевезень. Як зазначає один з авторів, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Мустафа Найєм, головною потребою в питанні забезпечення якісних транспортних послуг було позбавлення від застарілих вимог до виходу нових компаній на маршрути.

Тож команда розробила зміни, які вже прийняті та внесені до тексту Постанови № 1081. Зазначається, що реформа набирала теперішнього вигляду близько півтора роки, і лише на початку 2023 року вдалося довести її до завершеного вигляду. Головна мета – максимально спростити перевізникам вихід на маршрути, створити оптимальні умови відкритої конкуренції та оновити вимоги до транспортних засобів.

Реформа передбачає чотири зміни, які стосуються питань конкуренції, цифровізації, безпеки та безбар’єрності. Що передбачає кожен пункт, пояснили в Міністерстві інфраструктури. По-перше, на ринку діє неофіційне правило продовження дозволу на здійснення перевезень для підприємців, які давно цим займаються. Тобто новим компаніям важче вийти на міжобласні маршрути через надлишок автобусів. Відтепер кожні п’ять років потрібно на однакових умовах проходити конкурс, за результатами якого визначаються найкращі компанії.

Що передбачає реформа перевезень

Окрім конкуренції, проведення конкурсу вирішуватиме ще одну застарілу необхідність – збирати стоси паперів та в роздрукованому вигляді їх подавати. Відтепер весь пакет документів (перелік, до речі, зменшили) буде прийматися в електронній формі, що мінімізує корупційні ризики. Плюс конкурс проводитимуть за бальною системою: оцінка здійснюватиметься по кількості балів, які можна втратити за порушення правил дорожнього руху.

Що стосується останніх двох пунктів, то мова про збільшення автобусів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. З часом планується забезпечити мінімум 50% автобусів необхідними місцями на міських маршрутах та 20% – на приміських. "Ми розуміємо, що одномоментно весь транспорт на лініях замінити не вдасться. Саме тому йдемо до змін поступово", – йдеться в повідомлені Міністерства.

Зазначається, що зміни, внесені в текст Постанови №1081, вже набули чинності. Тож невдовзі пункти почнуть реалізовувати, що призведе до позитивних результатів на ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як потрапити додому вчасно та без проблем на таксі в комендантську годину. Також ми повідомляли, в Укрзалізниці зʼявляться свічки для пасажирів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.