Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрзалізниця під тиском: від перевізника вимагають нову категорію вагонів

На сайті Кабміну зареєстровано петицію щодо нового виду вагонів в потягах Укрзалізниці

Фото: УЗ/Telegram

Петиція про створення чоловічих купе

Фото: УЗ/Telegram

В Україні вже існують жіночі вагони. Наразі на сайті Кабінету міністрів з'явилася петиція про створення чоловічих купе.

Петицію створили 26 жовтня 2023 року. Наразі її підписали 32 особи.

Про що петиція

Автором документа є Мандровський-Соколов Сергій Борисович. Він заявляє, що петиція створена з метою унеможливлення сексизму та гендерної дискримінації на Укрзалізниці.

"При наявності в потязі Укрзалізниці, так званого жіночого купе, в обов'язковому порядку має бути така ж кількість чоловічих купе", – вважає автор.

Він також наголошує, що поїзди з жіночими та чоловічими купе мають бути марковані у застосунках для придбання квитків та не відрізнятись в ціні.

"Допускати до чоловічих купе: чоловіків, трансчоловіків, батьків з дітьми до 6 років будь-якої статі", – йдеться у тексті петиції.

Чи мають попит жіночі купе

Раніше ми вже писали, що з літа цього року в деяких потягах Укрзалізниці запровадили жіночі купе з огляду на потреби безпеки пасажирів. У листопаді кількість рейсів, на яких доступні спеціальні квитки, збільшиться вже до восьми.

Проєкт національного залізничного перевізника був пілотним і функціонував лише на чотирьох напрямках: Київ – Ужгород, Дніпро – Трускавець, Київ – Кривий Ріг, Харків – Ясіня.

З 15 листопада Укрзалізниця масштабує ініціативу і додасть виключно жіночі купе на ще чотири рейси: Харків – Ужгород, Київ – Ужгород, Запоріжжя – Ужгород та Одеса – Рахів.

Зазначається, що за кілька місяців послуга продемонструвала великий попит серед українок. Наразі наповненість купе в середньому становить 93%, а з літа вдалося реалізувати понад 25 тисяч квитків.

Зараз жіночі купе з'являться на "довгих" рейсах, де подорожує багато жінок із дітьми, а також під'єднають до проєкту нові напрямки: Одесу, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Рахів.

Плюс Укрзалізниця посилить безпекові заходи у вагонах, запровадить системи відеонагляду в зонах загального користування. Купити квитки можна лише одним доступним способом – через офіційний мобільний додаток, оскільки на сайті послугу ще не реалізували. Квитки на нові маршрути стали доступні з 27 жовтня, а глибина продажу – традиційно 20 днів.

Помилитися з вибором важко, оскільки квитки у жіночі купе спеціально маркуються. Ціна не відрізняється від стандартної у вагонах аналогічного класу того ж потяга.

Раніше ми писали про правила, які діють у жіночому купе. Також ми розповідали, як Укрзалізниця спростила продаж деяких квитків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.