Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрзалізниця оновлюється: скільки вагонів українського виробництва замовив перевізник

Розповідаємо, скільки нових вагонів українського виробництва замовила Укрзалізниця та як відновлюється залізнична інфраструктура

Фото: УНІАН

Укрзалізниця вперше замовила вагони українського виробництва

Фото: УНІАН

АТ "Укрзалізниця" вперше за з 2008 року оновила парк плацкартних вагонів, а куплені вагони вперше будуть українського виробництва.

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

За даними відомства, 28 жовтня було здійснено попередню оплату на придбання 44 нових пасажирських вагонів, серед яких передбачено постачання 9 плацкартних вагонів.

"Це будуть перші нові плацкартні вагони придбані за останні 15 років, та вперше плацкартні вагони українського виробництва. Востаннє плацкартні вагони купувалися у далекому 2008 році і були вони російського виробництва", – повідомив заступник міністра фінансів Олександр Кава.

Більшість коштів, які було направлено на оновлення рухомого складу залізниці, є довоєнними доходами дорожнього фонду. Станом на 30 жовтня на Укрзалізницю було виділено 3,5 млрд грн бюджетних коштів. З них 70% буде направлено на оплату:

  • 100 пасажирських вагонів замовлених у 2021 році;
  • 44 вагонів замовлених у 2023 році.

Як відновлюється залізнична інфраструктура

Чимало уваги приділяється відновленню зруйнованої інфраструктури залізниці. З цією метою, окрім бюджетного фінансування, планують долучити 6 млрд грн кредитних коштів під гарантії держави.

"Даний ресурс Укрзалізниця зможе використати для реалізації проєктів з відновлення інфраструктури, але за умови подальшого повернення вказаних коштів коштом власних доходів в майбутніх періодах", – йдеться в повідомленні.

Також докладаються зусилля щодо реалізації таких міжнародних проєктів, які допоможуть відновити залізничну інфраструктуру:

  • грантову допомогу від Уряду Швейцарії на суму 14 мільйонів швейцарських франків;
  • гранту Світового Банку суму 25 мільйонів доларів США в рамках проєкту "Відновлення критично важливої інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)";
  • залучення позики від ЄБРР на суму до 200 мільйонів євро в рамках проєкту "Надзвичайна підтримка української залізниці";
  • кредиту Уряду Франції на суму 37,6 мільйона євро.

В Міністерстві фінансів підкреслили, що парк пасажирських вагонів в Україні зменшився більш ніж втричі з моменту незалежності. А з моменту повномасштабної війни було втрачено ще частину пасажирських вагонів.

Раніше ми писали, що від Укрзалізниці вимагають нову категорію вагонів, а також чому пасажири скаржаться на перевізника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.