Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрзалізниця близька до провалу? Чому квитки в жіночі купе купують чоловіки

Експерт також розповів, чи можуть посадити на поїзд чоловіка, який купив квиток у жіноче купе

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

УЗ знову зіштовхнулася з труднощами через жіночі купе

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 30 червня в Україні діє послуга проїзду у жіночому купе. Придбати квитки у такі купе можна для проїзду у чотирьох поїздах. Однак паралельно з цим виникають і конфліктні ситуації. Наприклад, коли квитки купують чоловіки, але потім зіштовхуються з труднощами при посадці.

Про це розповів автор блогу "Залізні магістралі" Олег Васильєв у Facebook.

Чому чоловіки купують квитки у жіночі купе

Васильєв зауважив, що чоловіки обирають місця у жіночих купе через безвихідну ситуацію, коли у продажу немає інших місць. До того ж, за його словами, чоловікам не можуть відмовити у посадці на поїзд.

"За Правилами перевезень залізничним транспортом провідник повинен допустити пасажира до проїзду на місці вказаному у квитку. Якщо це місце у жіночому вагоні, то начальник поїзда складає акт і розміщує чоловіка в іншому вагоні", – пояснив він.

Блогер також нагадав про конфліктну ситуацію, яка виникла на рейсі №81 Київ-Ужгород. У соцмережах спалахнули обговорення щодо того, що чоловіки не можуть купити за 20 днів квиток з Києва до транзитних станцій.

Зокрема, за маршрутом Київ-Волочиськ пропонуються тільки "жіночі купе", інші місця недоступні попри їх фактичну наявність від початкової станції. Зараз, система з продажу квитків показує наявність за 20 днів всіх місць. Але на певні дати все одно є пропозиція лише "жіночих купе".

Які недоліки жіночих вагонів

На думку Васильєва, Укрзалізниці варто визначитися, чи є "жіночий вагон" автономним, а також – чи можуть через цей вагон проходити інші пасажири.

"Технічно це можна зробити лише розмістивши такий вагон у голові, або хвості поїзда. Деякі жінки помилково вважають, що весь вагон у їх розпорядженні. Потім виникають непорозуміння, адже з одного вагону в інший проходять провідники або пасажири чоловічої статі", – пояснив блогер.

Він також допускає ситуації, коли у жіночому вагоні хоче їхати сім’я із чоловіком, та вважає їх можливими. Однак Укрзалізниця досі не надала чіткого роз’яснення провідникам, як діяти у таких випадках.

"У підсумку варто сказати, що сам факт наявності жіночих вагонів у поїздах – позитивна тенденція у сфері транспортних послуг. Разом з цим фахівцям Укрзалізниці варто забезпечити паритетний доступ до квитків для жінок і чоловіків", – переконаний Васильєв.

Також він вважає, що потрібно доопрацювати правила проїзду у жіночих вагонах, визначити межі приватного простору, ввести сімейні купе.

На яких напрямках є жіночі купе

Раніше ми розповідали про запуск "жіночих купе" за чотирма напрямками:

  • Харків – Львів;
  • Дніпро – Трускавець;
  • Київ – Ужгород;
  • Київ – Кривий Ріг.

В суспільстві цю ідею сприйняли неоднозначно, спалахнули бурхливі обговорення. Однак ініціатори такого нововведення пояснюють його необхідність тим, що пасажири не повинні відчувати дискомфорт через присутність в купе або плацкарті осіб протилежної статі.

Раніше ми писали про те, що пасажирам Укрзалізниці запропонували вирішення найголовнішої проблеми серпня. Також ми розповідали, які додаткові потяги запустить Укрзалізниця у серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.