Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ситуація на кордоні загострюється: що запланували поляки на 20 лютого

Серед поляків продовжує вирувати невдоволення щодо української агропродукції, яка потрапляє на місцевий ринок

Фото: Farmer.pl. Колаж: Pro Гроші

Поляки заблокують усі пункти пропуску на кордоні з України

Фото: Farmer.pl. Колаж: Pro Гроші

Конфлікт на кордоні між Україною та Польщею отримає новий розвиток. Так, польські фермери оголосили про свої плани заблокувати усі прикордонні пункти пропуску з нашою країною, а також підʼїзди до залізничних станцій і морських портів.

Як повідомляє видання RMF24, акція польських фермерів має розпочатися 20 лютого.

Зазначається, що ця блокада є частиною загального страйку, про який раніше оголошувала профспілка "Солідарність".

"Будуть заблоковані не лише прикордонні переходи, а й транспортні вузли та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів", — попередили польські фермери.

Причиною для страйку є те, що полякам не подобається, що на місцевому ринку є велика кількість української продукції, яка дешевша за польську. Також фермери виступають проти деяких стандартів Європейського Союзу щодо захисту навколишнього середовища.

"20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку аграріїв, ми оголошуємо, що вся протестна діяльність буде зосереджена на повній блокаді всіх польських прикордонних переходів з Україною та протестах у польових умовах", — зазначається у повідомленні.

Протести поляків: що відомо

Після повномасштабного вторгнення російської армії до України Європейський Союз вирішив допомогти нашій країні та скасував мита на ввезення української сільськогосподарської продукції в країни ЄС. Оскільки росіяни заблокували чорноморські порти, завдяки допомозі з боку європейських партнерів Україна отримала чи не єдину можливість доставляти зерно країнам-покупцям з Азії та Африки.

Однак влітку та восени 2023 року польські фермери вперше заблокували польсько-український кордон та вимагали уряд відмовитися від імпорту сільгосппродукції з України. Блокада завершилася тим, що фермерів вмовили розблокувати кордон.

Але взимку 2023-2024 року поляки знову вдалися до блокування. Так, 9 лютого вони з'явилися поблизу пункту пропуску "Медика – Шегині" на кордоні з Україною та зупинили рух вантажівок, які перетинали кордон.

11 лютого особи в масках зламали замки з трьох вантажівок та висипали усе зерно на асфальт.

Раніше ми пояснювали, як Польща пропонує посилити контроль на кордоні з Україною. Також ми розповідали, що поляки хочуть запровадити нові обмеження на експорт української агропродукції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.