Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не всім по кишені? Яку частину зарплати доводиться віддавати за проїзд у Києві

Розповідаємо, у яку суму обходиться проїзд у громадському транспорті для жителів столиці

Фото: УНІАН, Київпастранс. Колаж: Pro Гроші

Значна частина зарплати киян йде на оплату проїзду

Фото: УНІАН, Київпастранс. Колаж: Pro Гроші

Жителі столиці щомісяця повинні віддавати частину своєї зарплати за проїзд у громадському транспорті для того, щоб дістатися на роботу. При цьому для деяких людей ця сума може бути досить суттєвою та бити по кишені.

Pro Гроші вирішили порахувати, скільки саме грошей йде на оплату проїзду.

Які зарплати отримують жителі столиці

Спочатку потрібно розуміти, що середня зарплата у Києві становить 20 000 гривень. Саме такі дані наводить портал Work.ua, враховуючи заробітні плати за даними вакансій у Києві за останні 3 місяці.

При цьому середня зарплата представників таких професій наступна:

  • продавець-консультант – 16 000 гривень;
  • адміністратор – 17 500 гривень;
  • кухар – 20 000 гривень;
  • бухгалтер – 22 500 гривень;
  • касир – 15 000 гривень;
  • офіс-менеджер – 18 500 гривень;
  • офіціант – 20 000 гривень;
  • прибиральниця – 11 000 гривень.

Яку частину зарплати треба віддати за проїзд

Станом на початок вересня 2023 року, проїзд у метро, автобусах, трамваях та тролейбусах столиці коштує по 8 гривень. Маршрутки дорожчі – в середньому 15 гривень за поїздку.

Найбільш оптимістичний сценарій – людина живе біля метро і місце роботи розташоване також біля метро. Або ж до місця роботи можна доїхати лише одним видом транспортного засобу, наприклад, трамваєм. У такому випадку дорога в один бік обійдеться у 8 гривень, а туди й назад – у 16 гривень. В середньому за місяць українці мають 22 робочі дні. Тобто за місяць за проїзд доведеться заплатити лише 352 гривні.

За іншим сценарієм – людині доводиться добиратися до роботи двома видами транспорту. Наприклад, маршруткою та метро. Тобто щодня за дорогу в обидві сторони доводиться платити 46 гривень, а щомісяця – 1 012 гривень.

Тобто за умови зарплати у 20 000 гривень, на проїзд доводиться витрачати близько 5% зарплати.

На скільки дорожче їздити на авто

Нещодавно ми порахували, чим вигідніше добиратися до роботи. Так, наприклад, за нашими розрахунками, якщо чоловік та дружина щодня їздять на роботу громадським транспортом, то вони витрачають до 100 гривень.

При цьому, якщо щодня їздити на авто, то пальне в середньому обходиться також близько 100 гривень. З більш детальними розрахунками можна ознайомитися у нашому матеріалі.

Раніше ми писали про те, що в Києві вартість проїзду зросте в декілька раз. Також в КМДА раніше пояснювали, скільки повинен коштувати проїзд у громадському транспорті Києва.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.