Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Закордонне життя українців: у яких країнах ЄС ще діють пільги на проїзд для біженців

Розбиралися, які європейські країни ще не скасували безплатний проїзд у громадському транспорті для наших громадян

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато країни ЄС вже скасувало безкоштовний проїзд

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У низці країн Євросоюзу скасували або значно обмежили можливість безплатного проїзду для українських біженців. Але в деяких державах ще залишається така можливість зекономити кошти.

Сайт Pro Гроші розбирався, де наші громадяни все ще можуть проїхатися у громадському транспорті безоплатно.

Австрія

Експерти VisitUkraine.today кажуть, що в Австрії українці зможуть безплатно користуватися громадським транспортом Відня Wiener Linien до кінця вересня.

Отримати Not-Ticket Ukraine можна в поїзді у персоналу або в касах ÖBB на вокзалах. З "Not-Ticket Ukraine" ви можете користуватися всіма поїздами місцевого та міжміського сполучення ÖBB в Австрії. Квиток є дійсним для 2-го класу потягів. Безплатний квиток діє в день його видачі та наступного дня.

Бельгія

У Бельгії наші громадяни можуть скористатися правом безоплатного проїзду в мережі SNCB у день прибуття до країни (у міжнародних потягах, що прямують до/із Німеччини, Нідерландів, Люксембургу та Франції). Для цього їм необхідно пред'явити квиток DB "Helpukraine" та/або свій український паспорт/ID-картку (або інше посвідчення особи).

Якщо ви залишаєтесь в Бельгії, потрібно зареєструватися в Бюро реєстрації біженців (Refugee Registration Centre), яке знаходиться в палаці Brussels Expo Palais/зала 8 (Heysel). Це дасть змогу безплатно переїхати до вашого місця мешкання в Бельгії. В Бюро реєстрації вам буде видано універсальний квиток Fedasil Bulk Ticket.

Болгарія

Громадяни України, які виїхали після 24 лютого 2022, до жовтня цього року можуть безплатно пересуватися у громадському транспорті міста Софія. Для того, щоб скористатися можливістю безплатного проїзду, потрібно мати документ, що посвідчує особу, та реєстраційну карту тимчасового захисту.

Болгарська залізниця (БДЖ) разом з Румунським державним залізничним пасажирським оператором CFR Călători пропонують українцям безплатні квитки за програмою "HELP UKRAINE", які дозволяють користуватися прямими потягами з Румунії до Болгарії та у зворотному напрямку – з Болгарії до Румунії. Єдина вимога до мандрівників – пред’явити документ, що підтверджує громадянство або прописку в Україні.

Литва

Українцям столиця Литви – Вільнюс – пропонує безплатно користуватися міським громадським транспортом. Потрібно лише пред’явити контролерам документ, що засвідчує особу – їм не знадобляться квитки чи інші документи.

Громадський транспорт у столиці також буде безплатним для іноземців, які легально проживали в Україні, але покинули країну через війну та прибули до Вільнюса.

Італія

Українські біженці мають можливість безплатно подорожувати транспортом Trenitalia протягом щонайбільше 5 днів із моменту в'їзду до Італії, щоб дістатися свого місця призначення.

Пропозиція включає безплатний транспорт у поїздах компанії Trenitalia (FS Group), які здійснюють міжміські та регіональні сполучення, морські сполучення та мережу автомагістралей.

Люксембург

Люксембург – перша країна у світі, яка пропонує безплатний громадський транспорт по всій країні для всіх. Ви можете подорожувати автобусом, потягом чи трамваєм.

Квиток потрібно купувати, лише якщо ви хочете подорожувати першим класом у поїзді або подорожувати через кордон до Німеччини, Франції чи Бельгії.

Нідерланди

Українці, які в’їхали в Нідерланди та бажають подорожувати далі країною, можуть отримати безплатний денний абонемент у будь-якій касі продажу квитків та обслуговування NS на великих залізничних станціях, пред’явивши свої українські документи, що посвідчують особу, та квиток на поїзд Німеччини, Бельгії, Франції чи Австрії не старше 24 годин.

Польща

Країна скасувала всі можливості безплатного проїзду, які діяли з 24 лютого. Проте є окремі пропозиції від польських міст:

  • Щецин дозволив користуватись громадським транспортом безоплатно до 30 вересня;
  • в Торуні можна оформити місячний проїзний з поміткою UKR;
  • у Познані за 1 злотий можна купити соціальний проїзний у пунктах обслуговування клієнтів ZTM строком дії 30 днів. Для цього потрібно отримати Познанську електронну агломераційну картку PEKA.

Румунія

Біженці з України можуть безоплатно доїхати до Румунії з прикордонного пункту пропуску Паланка, Республіка Молдова.

На підставі документів, що посвідчують особу та засвідчують в’їзд на територію Румунії, українці можуть отримати безплатний "Квиток допомоги Україні" ("Ticket Help Ukraine"), дійсний для поїздів 2-го класу Regio та Interregio.

Словаччина

Безплатний проїзд у поїздах ZSSK (окрім поїздів IC) доступний для громадян України. Проїзний документ для безплатного проїзду можна отримати в касі або безпосередньо в поїзді, пред’явивши дійсний паспорт, посвідчення особи або інший документ, що підтверджує громадянство України.

Право на безплатний квиток можна реалізувати в день отримання проїзного документа та впродовж наступних 4 днів, починаючи з дня отримання особистого документу SLOVAK HELP або першого отримання особистого документу, який підтверджує статус тимчасового прихистку.

Угорщина

Безплатно подорожувати всередині Угорщини можна потягами MÁV-START és a GYSEV з квитками солідарності "Solidarity tickets". Квитки потрібно купувати перед поїздкою в касі – вони недоступні в торгових автоматах або онлайн – або, якщо їх немає, також у потягах у провідників.

"Квитки солідарності" дійсні лише для 2-го класу потягів, на маршруті та в часовий проміжок, як зазначено на них.

Хорватія

Хорватський перевізник HŽ Putnički надає послугу з безплатного перевезення громадян України на всіх внутрішніх залізничних маршрутах Хорватії у 2-му класі потягів.

Громадяни України при пред'явленні українського паспорта/посвідчення особи/рішення про дозвіл на в’їзд до Республіки Хорватія мають право на отримання безплатного транспортного квитка на касі або у потязі.

Чехія

Безплатний проїзд для українських біженців у громадському транспорті Праги доступний лише в перші 5 днів після прибуття до країни. Далі є можливість придбати пільговий проїзний:

  • на місяць – 165 крон (209 грн);
  • на квартал – 444 крони (563 грн).

Українці мають можливість безплатно подорожувати поїздами RegioJet на маршруті Прага-Перемишль, забронювавши квиток у системі бронювання у тарифі Občan UA.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки платять українським заробітчанам у Польщі. Також нагадаємо, що з 1 липня для деяких українців в Польщі з'являться нові правила.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.