Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для безпеки водіїв та пішоходів: як в Україні намагаються врегулювати рух електросамокатів

Розповідаємо, яким чином треба змінити законодавство, щоб врегулювати рух електросамокатів

Фото: УНІАН, Bolt, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Врегулювати питання електросамокатів не можуть вже кілька років

Фото: УНІАН, Bolt, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Електросамокати вже давно стали популярним видом транспорту для пересування містом. Іноді вони можуть стати дешевою альтернативою таксі, в інших випадках – дають змогу дістатися туди, куди не курсує громадський транспорт.

Однак довкола цього транспорту досі наявна та актуальна проблема – рух електросамокатів не врегульований на законодавчому рівні. Pro Гроші разом з адвокатом Вікторією Тютюнниковою розбиралися, чому це питання досі не можуть врегулювати та як саме потрібно змінити законодавство.

Проблема, яка розтягнулась на роки

Про необхідність законодавчого врегулювання руху електросамокатів говорять вже не перший рік, оскільки без цього у водіїв такого транспорту є можливість наражати на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху.

Так, Київрада закликає Верховну Раду нарешті врегулювати рух електросамокатів у столиці.

Це саме стосується гіробордів, моноколіс, електроскейтів, гіроскутерів та інших видів транспорту на дорогах Києва.

Столичні депутати вважають, що настав час чітко визначити права й обов’язки нових учасників дорожнього руху, і таке рішення сприятиме безпеці водіїв та пішоходів й зменшенню ДТП у столиці.

За словами Вікторії Тютюнникової, у Верховній Раді України у 2020 та 2021 роках вже були спроби внести зміни до законодавства, проте вони не завершилися успішно.

На мою думку, доцільно звернути увагу на деякі законопроєкти. Насамперед, варто згадати про законопроєкт №3023, який у вересні 2020 року ухвалили у першому читанні. Він передбачав, що користувачам персонального електротранспорту дозволено пересуватися велодоріжками, а в разі їхньої відсутності – по краю проїзної частини дороги або вулиці. Водіям також було заборонено під час руху користуватися мобільним телефоном та пересуватися в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.
Вікторія Тютюнникова

Вікторія Тютюнникова

Адвокат

Після цього був ще законопроєкт №5479, який зареєстрували у травні 2021 року. Фактично він запроваджує внесення терміну "персональний транспорт" для велосипедів, самокатів, електросамокатів, сигвеїв, гіробордів тощо, розповіла адвокат.

Отже, для врегулювання руху електросамокатів доцільно внести зміни до законодавства, яке вже існує наразі. Особливо важливим є внесення змін до Правил дорожнього руху, оскільки фактично користувачі електросамокатів є активними учасниками дорожнього руху, проте чинна редакція ПДР не встановлює єдиний порядок дорожнього руху для цього виду транспорту, – пояснила Тютюнникова.

Чому за кілька років так і не врегулювали це питання?

Зважаючи на неодноразові спроби врегулювати рух електросамокатів на законодавчому рівні, цієї мети упродовж понад двох років так і не досягли.

Є підстави вважати, що причинами цього є відсутність на законодавчому рівні терміну, який охоплював би всі види нового транспорту. Окрім цього, існують дискусії, який термін краще використати ("електротранспорт", "легкий персональний транспорт" тощо), де краще слід дозволити їздити електросамокатам (на тротуарах чи проїжджій частині тощо).
Вікторія Тютюнникова

Вікторія Тютюнникова

Адвокат

На думку адвоката, доцільно спочатку обрати найбільш точний термін, а вже після цього вносити зміни до чинного законодавства. Цей крок дозволить пришвидшити та значно спростити процес законодавчого врегулювання руху електросамокатів.

Активна робота над цими питаннями здійснювалася в 2020-2021 роках, наразі це питання поставлене на паузу. Це не видається дивним внаслідок повномасштабного вторгнення Росії на територію України та нагальною необхідністю розв’язання проблем, пов’язаних з цим, – наголосила Вікторія Тютюнникова.

Велосипед як альтернатива

На відміну від електросамокатів, рух велосипедистів в Україні регулюється Правилами дорожнього руху. Цим видом транспорту користуються люди різного віку – щоб займатися спортом, покращити здоров'я, подорожувати та швидко пересуватися з місця на місце.

Щоб їзда здійснювалася з великим комфортом і безпекою як для велосипедиста, так і для пішоходів, слід подумати про купівлю аксесуарів, що покращують зовнішній вигляд велосипеда та оптимізують його функціональність.

Pro Гроші розповідав про найпопулярніші та найкорисніші пристрої, що стануть у нагоді кожному велогонщику.

Також ми розповідали, що Український бренд електровелосипедів Delfast представив нову модель байка Delfast California.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.