Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати залишилось недовго? Коли в Україні зможуть відкрити аеропорти

Гендиректор ACI EUROPE повідомив, що необхідно зробити для відновлення авіасполучень в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть відновити авіасполучення вже у 2024 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть знову запрацювати цивільні аеропорти. Міжнародна рада аеропортів Європи спільно з авіарегуляторами працює над знаходженням рішень, які дозволять активувати безпечні транспортні коридори та відновити повітряний простір над нашою країною.

Про це розповів генеральний директор Міжнародної ради аеропортів Європи (ACI EUROPE) Олів'є Янковець в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коли Україна зможе відновити авіаперельоти


На думку гендиректор ACI EUROPE, Україна має всі шанси на відновлення авіаперельотів. Вже через два-три тижні після прийняття відповідного рішення аеропорти "Бориспіль" та "Київ" зможуть приймати перші літаки. До того ж він додав, що попри усі ризики, потяги продовжують курсувати, хоча вони є дуже повільними в порівнянні з літаками.

"Проте всі чомусь вирішили, що авіація більш небезпечна. Це не зовсім правильно з погляду оцінки ризиків. Тим більше, що є технології, як зробити польоти навіть в нинішніх умовах безпечними", – сказав Олів'є Янковець.

Одним із ключових аспектів, які потрібно врахувати, є розташування систем протиповітряної оборони. Важливо переконатися, що вони розташовані в необхідних місцях, а також розв'язати питання зі страховими компаніями.

"Потрібно видати NOTAM. Цей крок має відбутися в координації з ЄС, насамперед з EASA. Ми обговорювали це протягом останніх місяців, досить довго, і я відчуваю, що технічно ми досягли значного прогресу. Думаю, нам потрібно наполягати, щоб це сталося зараз", – пояснив гендиректор ACI EUROPE.

На запитання про можливість дозволу на польоти з одного аеропорту України, гендиректор ACI EUROPE відповів, що це буде рішенням уряду України. Він додав, що не може розповісти про це, оскільки не має достатньої інформації.

"Багато хто каже, що першим аеропортом, з якого відновляться польоти, буде Львів, оскільки він знаходиться в Західній Україні, де більш безпечно… Це питання точно не до ACI EUROPE. Рішення мають приймати компетентні органи в Україні за підтримки EASA", – зазначив Олів'є Янковець.

В інтерв'ю гендиректор ACI EUROPE висловив сподівання, що вже до кінця 2024 року в Україні відновлять авіасполучення.

Коли запрацює аеропорт "Бориспіль"


Українська влада активно працює над відновленням роботи принаймні одного аеропорту. Заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма заявив про інтенсивні зусилля у цьому напрямку та обіцяв зробити все можливе для відновлення авіасполучення.

Основною увагою є аеропорт "Бориспіль" у Києві та летовище у Львові, з пріоритетом на столицю. Щодо термінів відновлення, Шурма не надав конкретних даних, вказавши на залежність від рішень:

  • міжнародних партнерів;
  • регуляторів;
  • страхових компаній.

Отримання позитивного сигналу від IATA та створення надійних страхових механізмів є також важливими етапами у відновленні авіасполучення в Україні.

Раніше ми повідомляли, як (не)пропустити виліт з аеропорту. Також ми писали, чому доведеться платити більше за авіаперельоти у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.