Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати ще недовго? В Офісі президента натякнули, коли запрацює аеропорт Бориспіль

Заступник глави Офісі президента Ростислав Шурма розповів, як Україна працює над відновленням авіаперельотів та коли це може статися

Фото: Скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В ОП працюють на відкриттям аеропорту Бориспіль у Києві

Фото: Скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цивільні літаки в Україні не літають з 2022 року, адже досі триває повномасштабна війна з Росією. Однак українська влада продовжує працювати над тим, аби відновити роботу хоча б одного аеропорту.

Про це розповів заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма на панельній дискусії в Українському домі пише "Інтерфакс-Україна".

"Я можу сказати, що ми дуже інтенсивно працюємо над відновленням авіасполучення в Україні... Обов'язково зробимо все можливе, щоб це реалізувати", — сказав він.

За словами Шурми, у фокусі уваги влади аеропорт "Бориспіль" у Києві та летовище у Львові, однак найбільшу перевагу віддають саме столиці. При цьому Шурма не відповів, чи запрацює авіасполучення влітку 2024 року.

"У нас є внутрішня "дорожня карта" і графік. Якби це залежало тільки від нас можливо, я був би готовий публічно взяти на себе зобов'язання, але думаю, що частка нашої домашньої роботи тут не більше 20%", — зауважив Шурма.

Також заступник голови Офісу президента додав, що перезапуск авіасполучення в Україні залежить від рішень міжнародних партнерів, незалежних регуляторів, страхових компаній.

Не менш важливим, як пояснив Шурма, є отримання позитивного сигналу з боку європейського регулятора IATA. Також потрібно буде створити надійні страхові механізми, щоб лізингодавці не боялися за свої літаки.

"І тут перед нами стоїть те саме завдання: створити правильні інструменти ризику, щоб авіакомпанії могли літати до Києва, який ми плануємо відкрити", — підкреслив Ростислав Шурма.

Що потрібно зробити для повернення пасажирських авіарейсів

Нещодавно секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов пояснив, які рішення дозволять Україні відновити авіаперельоти. Отже, це:

  • захист аеропортів, які прийматимуть літаки з пасажирами;
  • підготовка інфраструктури;
  • механізм страхування;
  • компанія, яка працюватиме в Україніві.

Пасажирський літак у Борисполі

19 грудня 2023 в українське небо здійнявся найбільший пасажирський літак Boeing 777-300, який належить компанії Skyline Express. Політ був суто комерційним: судно перенаправили в Європу для здійснення пасажирських авіарейсів.

"Рейс дотримувався найвищих стандартів авіаційної безпеки та безпеки польотів, відповідно до директив, які діють на час введення воєнного стану в Україні", — розповіли у пресслужбі аеропорту Бориспіль.

Цікаво, що практику перегону літаків з України за кордон застосували не вперше під час повномасштабної війни: це вже четвертий подібний випадок.

Раніше ми розповідали, чому авіаперельоти здорожчають у 2024 році. Також ми писали про європейські країни, куди цього року зможуть подорожувати українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.