Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Існує чотири умови: коли аеропорти в Україні зможуть відкрити

Українська влада неодноразово заявляла про намір відновити авіасполучення, якщо дозволятимуть безпекові ризики

Фото: Бориспіль/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Україна вирішує питання відкриття аеропортів під час війни

Фото: Бориспіль/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни повітряний простір України закритий. Але чимало представників влади погоджуються, що функціонування аеропортів навіть в сучасних умовах можливе. Головне – забезпечити пасажирів і персонал максимальною безпекою.

Про це розповів секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Відновлення авіасполучення в Україні є важливим питанням, над яким тривалий час працюють. Тобто цю можливість не відкидають як нездійсненну, але спершу необхідно виконати низку умов. Данілов назвав чотири "ключові компоненти", без яких відкриття летовищ під час війни буде тільки мрією:

  • захист аеропортів, де вирішать розпочати користування літаками;
  • підготовка інфраструктури;
  • задіяний механізм страхування;
  • компанія, яка візьметься робити перельоти.

Секретар РНБО впевнений, що спільними зусиллями – нашими і міжнародних партнерів – ці питання вдасться закрити. Причому вже наступного року вирішення "точно зрушиться з мертвої точки". Проте ще доведеться стикнутися з проблемами приведення вартості пального та стандартів обслуговування до відповідності з нормами ЄС.

Президент України Володимир Зеленський на брифінгу 19 грудня у відповідь журналісту щодо відкриття аеропорту "Бориспіль" заявив про серйозний розгляд такої можливості українською владою. Але для реалізації треба більше ППО, інакше захистити небо не вдасться.

"Це як Чорне море – дуже серйозна операція. Відкриття Борисполя – перемога українського ППО, це буде говорити, що Україна перемагає", – підкреслив Зеленський.

З Борисполя вилетів пасажирський літак

19 грудня українці дізналися про виліт найбільшого пасажирського літака Boeing 777-300 компанії Skyline Express. Це був не комерційний політ, а перегін повітряного судна в Європу, де буде змога використовувати його за призначенням. Адже в Україні він простоював на летовищі, отримуючи лише техпідтримку та обслуговування.

"Рейс дотримувався найвищих стандартів авіаційної безпеки та безпеки польотів, відповідно до директив, які діють на час введення воєнного стану в Україні", – зауважила пресслужба Борисполю.

На борту не перебувало пасажирів і вантажу. Практику перегону застосували не вперше: це вже четвертий випадок з моменту закриття повітряного простору. Зміна стоянки необхідна для тестування політики відновлення і не несе загрози ні літаку, ані пілотам. Boeing 777-300 свого часу транспортував до 531 пасажира, що є рекордом для сучасної української авіації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні з’явилися авіаційні вакансії та розповідав, яку зарплату пропонують пілотам і технікам. Також ми повідомляли, яка європейська авіакомпанія продає квитки за безцінь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.