Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блокада кордону з Україною: найбільший вантажний пункт пропуску знову запрацював 11 грудня

Розповідаємо, де було скасовано блокаду українсько-польського кордону та як тепер курсують транспортні засоби

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Один з пунктів пропуску на кордоні з Польщею знову працює

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" не функціонував понад місяць, але вже 11 грудня о 14:00 його було розблоковано. Тепер там відновлено рух вантажівок до України та Польщі.

Про це повідомив віцепрем'єр з відновлення Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у напрямку до України на пункті пропуску вже знаходяться 15 транспортних засобів, а в бік Польщі наразі оформлюються 25 вантажівок.

"Понад місяць тривало блокування найбільшого вантажного пункту пропуску. За цей час команда Міністерства та Посольства буквально щоденно займалась питанням розблокування. Провели десятки зустрічей, перемовин на всіх можливих рівнях", – зазначив Кубраков.

Він пояснив, що повністю кордон ще не розблоковано та основна робота над цим триватиме й надалі, аби не допустити подальшої блокади.

Новий страйк на кордоні зі Словаччиною

11 грудня на прикордонному пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" розпочнеться акція протесту, яка вплине на курсування лише вантажних транспортних засобів. Це означає, що пасажирські автобуси зможуть без проблем потрапити на територію Словаччини.

Загалом блокаду кордону зі сторони словацьких далекобійників спричинило рішення польських колег, які вимагають від Європейського Союзу:

  • відновити дозвільну систему для українських та європейських водіїв, з винятками для гуманітарної допомоги та військових вантажів;
  • виключити польські вантажівки із системи "єЧерга";
  • заборонити реєстрацію транспортних компаній, що не є частиною ЄС на польській території.

Перемовини Польщі та України щодо розблокування кордону

1 грудня 2023 року у Варшаві відбулася зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та державного секретаря Міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера.

Під час зустрічі вони погодили вживання певних заходів, які мали б допомогти скасуванню блокади, зокрема, запустити роботу пункту пропуску "Угринів – Долгобичув" для порожніх вантажівок, аби збільшити пропускну спроможність кордону та зменшити навантаження на інші пункти пропуску.

Про інші умови домовленості між Польщею та Україною читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що на кордоні з Польщею відкриють новий пункт пропуску. Також ми писали, як блокада польського кордону впливає на вартість товарів в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.