Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На кордоні з Польщею відкриють новий пункт пропуску: хто зможе ним скористатися

Ця ініціатива є важливим етапом у зміцненні економічних зв'язків та сприяє подальшій інтеграції між двома країнами

Фото: Kolejka teraz/Facebook, Міністерство інфраструктури. Колаж: Pro Гроші

На кордоні України та Польщі запрацює пункт пропуску для порожніх вантажівок

Фото: Kolejka teraz/Facebook, Міністерство інфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Польські перевізники тривалий час блокують кордон для своїх українських колег. Проте, ситуація на українсько-польському кордоні починає покращуватися завдяки новому кроку, який було досягнуто в ході співпраці представників двох країн.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков у себе на сторінці у Facebook.

Про що домовилися Україна та Польща

Згідно з оприлюдненою інформацією, з 4 грудня запрацює новий прикордонний пункт "Угринів – Долгобичув". Це рішення стало частиною спільного українсько-польського плану деблокади кордону.

КПП розпочне свою роботу для проїзду порожніх вантажівок на виїзд з України. Згідно із повідомленням міністра, вантажівки з масою понад 7,5 тонн (за винятком порожніх неочищених цистерн) отримають можливість вирушати до Польщі з понеділка, починаючи з 01:00.

Важливо зазначити, що на початковому етапі пункт пропуску буде працювати в тестовому режимі. Тому водіям не потрібно буде реєструватись у чергу для перетину кордону. На цьому КПП планують пропускати понад 100 вантажівок на добу.

Це важливе досягнення стало можливим завдяки співпраці із Єврокомісією та іншими польськими органами – Міністерством інфраструктури та Люблінським воєводством. Відкриття цього пункту є першим кроком серед ряду заходів, спрямованих на розблокування кордону, скорочення черг та підвищення пропускної здатності на кордоні України з Польщею.

Міністр Олександр Кубраков підкреслив, що цей крок має стратегічне значення, спрямоване на полегшення та прискорення руху вантажівок, що своєю чергою сприятиме ефективнішій логістиці та торгівлі між Україною та Польщею.

Що відомо про блокаду польських перевізників

Поляки розпочали страйк на кордоні з Україною ще 6 листопада. Акцію вони планують продовжити до кінця 2023 року. Протестувальники перекрили чотири пункти пропуску:

  • "Шегині – Медика";
  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Рава-Руська – Гребінне";
  • "Краковець – Корчова".

Польські перевізники готові завершити блокаду кордону за умов:

  • відновлення дозволів для українських вантажів у Польщі та ЄС;
  • виключення польських вантажівок із системи "єЧерга";
  • заборона реєстрації транспортних компаній, що не є частиною Євросоюзу на польській території.

При цьому вони підкреслюють розбіжність у вартості праці між польськими та українськими перевізниками, вказуючи на значну різницю у заробітках та витратах.

Раніше ми повідомляли, що ще одна країна може заблокувати кордон з Україною. Також ми писали, як блокада польського кордону впливає на вартість товарів в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.