Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміна географії: чому росіяни скуповують житло в Маріуполі та що їх чекає

Близько 90% будівель міста були пошкоджені або зруйновані російськими обстрілами під час виснажливої двомісячної облоги

Фото: pexels, svoi.city. Колаж: Pro Гроші

Оборона міста-героя тривала 86 днів

Фото: pexels, svoi.city. Колаж: Pro Гроші

Вже більше ніж рік Маріуполь залишається захопленим російськими військами. Однак на цьому окупанти не зупинилися, адже після того, як вони знищили місто, то вирішили його відбудувати. Ба більше — вже чимало росіян з далеких та маленьких міст своєї країни придбали квартири в Маріуполі через певні фактори. Однак для них хід подій може бути не такий барвистий, як вони уявляють.

Сайт Pro Гроші вирішив дізнатися, який вигляд мають будинки в Маріуполі сьогодні та що чекає на росіян, які купують квартири в місті.

Зміст
1.Що відомо про битву за Маріуполь
2.Окупанти відбудовують житло в Маріуполі
3.Росіяни переїжджають у Маріуполь
4.Жителям РФ варто забути про Маріуполь

Що відомо про битву за Маріуполь

Вона почалася після повномасштабного російського вторгнення в Україну і тривала з 24 лютого по 20 травня 2022 року — тобто 86 днів, 82 з яких у повному оточенні.

Політики-колаборанти допомагали окупантам створити в місті гуманітарну катастрофу. Також з перших днів росіяни знищували всі об'єкти життєзабезпечення міста, а саме:

  • комунальні підприємства;

  • техніку;

  • склади з продовольством та медикаментами;

  • вежі мобільних операторів та лінії електропередачі;

  • помпові станції та магістральний водопровід із резервного водосховища.

Ще окупанти спалили всі міські автобуси, які були підготовлені для евакуації населення. А багато цивільних жителів опинилися в оточенні та не могли вибратися з міста.

Протягом 16-20 травня 2022 року українська армія, яка обороняла місто, вийшла з укриття на "Азовсталі". Українська влада назвала цю операцію евакуацією. Росія заявляє, що українські захисники здалися в полон.

З того часу Маріуполь і вважається тимчасово окупованою територією. Однак влада України запевняє, що це ненадовго.

Окупанти відбудовують житло в Маріуполі

Близько 90% будівель міста були пошкоджені або зруйновані російськими обстрілами під час виснажливої двомісячної облоги.

Як наразі виглядає Маріуполь
Як наразі виглядає Маріуполь
Фото: PLANET LABS PBC

Наразі РФ намагається відновити більшість будинків. У місті кілька будівельних майданчиків, де тривають роботи.

За даними сайту svoi.city, до будівельних робіт залучено військово-будівельний комплекс Міноборони РФ, який у кінці 2022 звітував, що у Маріуполі збудовано житловий квартал на 12 будинків, а ключі від квартир отримають 1 011 сімей. Будували квартал, де знаходиться ЖК "Невський", працівники з Санкт-Петербурга.

 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші

Будівництво ЖК "Невський" в Маріуполі

Фото: Pro Гроші

Будівництво ЖК "Невський" в Маріуполі

Фото: Pro Гроші

Будівництво ЖК "Невський" в Маріуполі

Фото: Pro Гроші

Будівництво ЖК "Невський" в Маріуполі

Фото: Pro Гроші

Та будівництво у місті не обмежується лише одним ЖК. Наприклад, у Жовтневому районі, на в'їзді в місто з боку аеропорту звели житловий комплекс, а саме один п'ятиповерховий будинок і три дев'ятиповерхових.

У Приморському районі на вулиці Іртиській побудували 10 будинків, у п'ять з них вже заселяють людей. Їх об'єднали у мікрорайон "Черемушки".

 | Фото: svoi.city
 | Фото: svoi.city
 | Фото: svoi.city

Мікрорайон "Черемушки"

Фото: svoi.city

Мікрорайон "Черемушки"

Фото: svoi.city

Мікрорайон "Черемушки"

Фото: svoi.city

Росіяни переїжджають у Маріуполь

Жителі Російської Федерації активізувалися скуповувати житло в Маріуполі, а все через те, що на їхньому державному телебаченні завжди розповідають, що у місті триває відбудова, яка йде "рекордними" темпами, а життя повертається до норми.

"На місці руїн зараз нові житлові будинки, дитячі садки, школи – все відновлюється за найсучаснішими технологіями", – йдеться в репортажі державного телеканалу "Россия 1".

Наприклад, цим сюжетам повірив і росіянин Володимир. Чоловік протягом останніх місяців шукав нерухомість в окупованому місті через найпопулярнішу соціальну мережу Росії "ВКонтакте". Однак так роблять десятки жителів країни-ворога.

"Я знайшов житло. Маріуполь буде прекрасним містом", – про це заявив у коментарі для ВВС житель російського міста Мурманськ Володимир.

Він каже, що вже продав свою квартиру в рідному місті й незабаром з усією родиною переїде до Маріуполя, адже тут низькі ціни на нерухомість.

"Головне, що це біля моря", – каже чоловік.

Жителям РФ варто забути про Маріуполь

Нагадаємо, що дана територія є тимчасово окупованою, а влада України неодноразово запевняла, що місто знову опиниться під синьо-жовтим стягом. Тому росіяни, які скуповують нерухомість у місті-герої, роблять абсурдну помилку.

У коментарі сайту Pro Гроші юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський пояснює, що коли Україна поверне свої території назад, то жителі РФ втратять всі права на куплену нерухомість, а також будуть примусово депортовані.

Росіяни не матимуть права власності на придбану нерухомість в містах, які були окуповані. Все через те, що ці реєстраційні дії не будуть відображатись в українських реєстрах, а лише у російських. Саме тому вони не матимуть жодної юридичної сили в Україні, – говорить експерт.

Крім того, після звільнення окупованих територій, росіяни, які залишиться як "мирне населення", будуть примусово депортовані.

Раніше ми повідомляли, скільки коштує небезпечний бомбардувальник, який Росія використовує під час повітряних атак. Також ми писали, яких збитків зазнала інфраструктура України за час повномасштабного вторгнення РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.