Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки коштує відновлення України: названо суму збитків, завданих агресією РФ

Розповідаємо, які сфери постраждали від війни найбільше та яких збитків завдала РФ Україні за період повномасштабного вторгнення

Фото: КМДА/Facebook, Мінрозвитку громад/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Збитки продовжують зростати з кожним новим днем війни

Фото: КМДА/Facebook, Мінрозвитку громад/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Згідно з підрахунками KSE за червень 2023 року, загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, оцінюється в 150,5 млрд доларів. До суми входить шкода, нанесена житловому фонду, бізнесу, освіті тощо.

Pro Гроші пояснюють, які галузі постраждали найбільше та якою є сума завданих збитків.

Яких збитків зазнала Україна від початку повномасштабного вторгнення

Найбільшу частку становлять втрати житлового фонду у розмірі 55,9 млрд доларів, що включає збитки від затоплень та руйнувань житлових будинків внаслідок підриву ГЕС.

За даними обласних військових адміністрацій на червень 2023 року, загалом було зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій приблизно 167,2 тис. об'єктів житлового фонду, з них 147,8 тис. – приватні будинки; 19,1 тис. – багатоквартирні будинки, а ще 0,35 тис. – гуртожитки.

Також внаслідок підриву Каховської ГЕС під ризик затоплення потрапили майже 37 тисяч житлових будинків, більшість з яких знаходяться у Херсонській області.

Які сфери постраждали найбільше

За підсумками червня 2023 року найбільших руйнувань зазнав житловий фонд в таких містах як Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Бахмут, Мар'їнка, Лисичанськ, Попасна, Ізюм та Волноваха. Наприклад, у Сєвєродонецьку оцінюється, що близько 90% житлового фонду пошкоджено. Міста, такі як Бахмут і Мар'їнка, майже повністю знищено.

На другому місці за сумою збитків знаходиться сфера інфраструктури (транспортна інфраструктура, дорожнє господарство, залізнична інфраструктура, авіаційна галузь та портова галузь) – загалом 36,6 млрд доларів. З початку бойових дій на українській території було пошкоджено 19 аеропортів і цивільних аеродромів, а також принаймні 126 залізничних вокзалів і станцій. Після підриву Каховської ГЕС були також пошкоджені портові термінали, розташовані на берегах Дніпра, а дороги Херсонської області були затоплені.

Збитки бізнесу оцінюються на рівні 11,4 млрд доларів. З початку війни було пошкоджено або зруйновано щонайменше 426 великих і середніх приватних підприємств та держкомпаній.

Освіта також зазнала значних пошкоджень: прямі збитки від руйнування закладів освіти становлять 9,7 млрд доларів. Внаслідок бойових дій було пошкоджено майже 3,4 тисячі закладів освіти, з найбільшими збитками в Харківській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій та Київській областях.

Відновлення економіки України після завершення розв'язаної Росією війни коштуватиме понад 411 млрд доларів, що у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

У серпні українці зможуть отримати допомогу за програмою "єВідновлення"

Україна розпочала другий етап реалізації державної програми "єВідновлення" з метою надання допомоги громадянам, чия оселя була пошкоджена або знищена під час збройної агресії Росії. Зазначена програма спрямована на допомогу одноосібним власникам житла, яке відповідає певним критеріям.

Для отримання компенсації за програмою "єВідновлення" необхідно відповідати наступним умовам:

  1. Житло має бути зруйноване внаслідок бойових дій після 24 лютого.
  2. Житло повинно не підлягати відновленню.
  3. Оселя повинна знаходитися на неокупованій території та не бути в зоні активних бойових дій.

Компенсація надаватиметься у формі електронного житлового сертифіката, що дозволить громадянам здійснювати покупку житла на первинному або вторинному ринку, а також інвестувати у майбутню нерухомість. У разі, якщо житло можна відновити, отримані кошти можна використовувати для проведення ремонту.

Раніше ми повідомляли, що відбувається на ринку зернових після останніх обстрілів з боку РФ. Також ми писали про допомогу від союзників, пов'язану з виходом РФ із "зернової угоди".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.