Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Законне будівництво: які документи треба оформити, щоб житло не знесли

Дотримання всіх юридичних вимог дозволить уникнути непорозумінь та прискорить процес отримання необхідних документів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Алгоритм юридичного узаконення будівництва будинку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зведення власного житлового будинку є значущим етапом для кожної особи. Проте перед початком та після проведення будівельних робіт необхідно вирішити ряд юридичних аспектів.

В Telegram-каналі "Ти ж Юрист" розповіли, що потрібно зробити для узаконення будівництва власного житлового будинку.

Крок 1: зареєструвати земельну ділянку

По-перше, необхідно мати власність або співвласність на земельну ділянку чи мати право на її користування. Земля має бути зареєстрована в Державному реєстрі речових прав, отримавши кадастровий номер. Важливо враховувати, що цільове призначення земельної ділянки повинно відповідати майбутнім будівельним планам.

Крок 2: вихідні дані

Замовник звертається до уповноваженого органу містобудування та архітектури для отримання вихідних даних – будівельного паспорта забудови земельної ділянки. Це можна зробити через портал "Дія" або ЦНАП. Варто зазначити, що ця послуга надається безплатно.

Акцентуємо, що під час дії воєнного стану українці мають можливість отримати схему намірів забудови від приватного проєктанта, який має відповідну ліцензію, замість звичайного будівельного паспорта.

Крок 3: отримання права на початок будівельних робіт

Подача повідомлення про початок будівельних робіт до органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДІАМ або орган ДАБК при ОМС) через портал "Дія" або ЦНАП є обов'язковою. Ця послуга також надається безплатно.

Крок 4: будівництво об’єкта

Замовник може розпочинати будівельні роботи самостійно або залучити підрядника. Перед поданням повідомлення про початок будівельних робіт рекомендується укласти договір з генпідрядником, який повинен бути зареєстрований в Реєстрі будівельної діяльності.

Крок 5: технічна інвентаризація

По завершенні будівельних робіт замовник повинен звернутися в Бюро технічної інвентаризації для виїзду атестованої відповідальної особи на об'єкт та створення технічної документації. Ці документи обов'язково повинні бути включені до Реєстру будівельної діяльності з присвоєнням 16-значного реєстраційного номера.

Крок 6: прийняття об’єкта в експлуатацію

Замовник може подати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації через портал "Дія" або ЦНАП. Це є безплатною послугою.

Крок 7: оформлення права власності

Українцям слід звернутися до державного реєстратора чи нотаріуса з метою формального оформлення права власності на об'єкт, а також внесення відповідних інформаційних записів до Державного реєстру речових прав (ДРРП) та отримання витягу після успішної реєстрації декларації.

На що необхідно звертати увагу при завершенні ремонту

Ремонтні роботи не так прості, як може здаватися, і початковий ентузіазм може перетворитися на кошмар при неякісному виконанні. Однак уникнути недоліків можливо. Для виявлення та уникнення прихованих помилок ремонтників, які можуть поставити під загрозу вашу мрію про ідеальне житло, керівник ремонтної компанії Віктор Ткаченко надав поради сайту Pro Гроші.

При завершенні ремонту особливу увагу варто приділити якості роботи та справності інженерних систем, таких як світло, водопостачання, системи опалення, газове обладнання тощо. Це важливо, оскільки випадкові пошкодження комунікацій під час робіт можуть призвести до проблем у майбутньому. Таким чином, краще вчасно подбати про це.

Раніше експертка з нерухомості розповіла нашій редакції, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні. Також ми повідомляли, скільки коштують квартири в новобудовах в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.