Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вас можуть легко надурити: коли договір оренди можна розірвати достроково

Разом з експертом розібралися, у яких випадках це можливо та що потрібно знати орендарям

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед укладенням договору потрібно ретельно продивитися всі умови, що там вказані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз більшість людей на ринку оренди співпрацюють лише за певними договорами із зазначеним строком, аби в процесі користування приміщенням не виникало додаткових питань та незручностей. Однак іноді трапляються випадки, коли орендарю потрібно достроково розірвати цей договір.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів редакції Pro Гроші, на яких підставах можливе дострокове розірвання договору оренди.

Дострокове розірвання договору оренди

Експерт стверджує, що зазвичай після закінчення терміну договору він автоматично подовжується на той самий термін, якщо сторони готові й надалі співпрацювати.

Щодо підстав для дострокового розірвання договору, то вони мають бути передбачені насамперед у самому договорі оренди. Серед таких підстав може бути, наприклад, нецільове використання орендного приміщення або несвоєчасне внесення орендної плати. Це що стосується сторони орендодавця.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Загалом всі ці моменти мають обговорюватися перед укладанням договору та вноситися до самого документа. Здебільшого внесені умови залежать від договірних відносин між сторонами, адже це не є законодавчою нормою. Тобто, в Україні не існує законодавства, яким передбачені підстави для дострокового розірвання договору оренди.

Перед укладанням договору оренди також слід обговорити момент дострокового розірвання в тих чи інших ситуаціях.

Наприклад, якщо сторони уклали договір оренди терміном на рік, а орендар знайшов інше приміщення на вигідніших умовах та хоче достроково розірвати попередній документ, то з цим можуть виникнути певні складнощі, – зазначив Кравець.

Якщо орендар підпише договір, де дострокове розірвання буде передбачене попередженням власників приміщення за два або три місяці, то людині доведеться заплатити гроші за цей період. Також існують договори, в яких взагалі не передбачено дострокового розірвання за ініціативою орендаря.

За дострокове розірвання договору орендодавець навіть може прописати в документі певні штрафні санкції. Таке часто трапляється, коли власники приміщення відмовляються повертати заставну суму у такому випадку, – каже експерт.

Тобто, обидві сторони перед укладанням договору повинні обговорити всі умови, які б вони хотіли включити до нього. Після чого вже виключно на договірних відносинах вибудувати подальшу співпрацю.

Тому експерт радить, перш ніж підписувати договір оренди, потрібно уважно прочитати всі пункти, аби у разі дострокового розірвання не виникло жодних проблем.

Раніше ми розповідали, як змінилася вартість оренди в різних регіонах країни. Також ми писали про ключові моменти орендного питання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.