Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні стало вигідно купувати квартири в іпотеку: як змінилися умови на ринку

Українці віддають перевагу нерухомості на первинному ринку, а купують здебільшого квартири невеликої площі

Фото: УНІАН, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Попит на квартири росте завдяки іпотечним кредитам

Фото: УНІАН, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Банки в Україні, з огляду на зменшення облікової ставки НБУ до 20%, вдалися до зниження ставок за іпотечними кредитами, що сталося вперше з початку повномасштабної війни. Завдяки цьому ринок нерухомості почав пожвавлюватися, адже попит на квартири виріс через кращі кредитні програми.

Про це розповіла перша заступниця очільника Глобус Банку Олена Дмітрієва.

Втім у масштабі всієї держави ринок нерухомості залишається відносно млявим, оскільки покупці здебільшого звертають увагу на житломаленької площі у великих містах.

"Зниження облікової ставки стало поштовхом до активізації кредитування. Насамперед – іпотеки, яка не може розвиватися в умовах високих процентних ставок", – зазначила Дмітрієва.

Передбачається, що іпотечне кредитування залишиться у пріоритеті громадян і спонукатиме первинний ринок до розвитку. За розрахунками експертки, до кінця поточного року кількість виданих банками кредитів може збільшитися на 20%, але це не максимум. Найбільший ажіотаж варто очікувати в першій половині 2024 року.

Яким квартирам і програмам віддають перевагу українці

Олена Дмітрієва виокремила тенденції, які сформувалися на первинному ринку нерухомості. Статистика говорить, що найбільш популярними для купівлі є квартири:

  • невеликої площі – від 50 до 80 квадратних метрів;
  • у житлових комплексах економ і комфорт-класу зі ступенем готовності 30-60%;
  • вартістю до 2-3 млн гривень.

Обирають здебільшого великі міста з активними темпами будівництва, тобто Київ та Львів. Що стосується програм, то, очевидно, актуальними завжди були та будуть найнижчі відсоткові ставки, а саме:

  • з терміном погашення до 3 років і ставкою 7-12% річних;
  • до 5 років і 11-14% річних;
  • до 20 років зі ставкою 4% на перший рік та 19% до кінця терміну.

"Громадянам потрібне нове та якісне житло за прийнятною ціною. Звісно, що найбільш вигідна ціна фіксується в об’єктах на стадії будівництва – вартість таких квартир на 30-35% менша за житло після введення будинку в експлуатацію", – підкреслила експертка.

На що варто звертати увагу покупцям

Олена Дмітрієва зауважила, що потрібно бути пильними під час вибору іпотечної програми й ніколи не зголошуватися на першу-ліпшу пропозицію, яка привабила низькими відсотками. Спершу треба перевірити досвід банківської установи в наданні подібних послуг клієнтам – він повинен бути не меншим 5-7 років.

Також слід упевнитися, що банк брав раніше чи бере зараз участь у державних іпотечних програмах. Наприклад, "Доступне житло під 7%" та "єОселя". Ствердна відповідь означає, що установа гарантує безпеку при оформленні кредиту.

Не завадить уточнити розмір додаткових обов'язкових платежів – він не має перевищувати 3% загальної суми позики. Нарешті, перевірте різноманіття іпотечних програм. Чим більше пропозицій від банку під індивідуальні фінансові можливості позичальника, тим вигідніше клієнту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям перерахують податок на нерухомість і розповідав, скільки доведеться платити у 2024 році. Також ми повідомляли, на яких поверхах краще не купувати квартиру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.