Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям по-новому виплачуватимуть зарплату – що змінилося

Більше про нововведення, які набули чинності стосовно прав та обов’язків роботодавців, виплати зарплати, надання відпустки тощо

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відбулася реформа трудового законодавства в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рішенням Верховної Ради було змінено деякі пункти у Законах України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин".

Оновлення опубліковані в офіційному документі № 2352-IX на сайті ВР.

Зокрема, народні депутати реформували законодавство у питаннях, що стосуються трудових відносин між роботодавцем і працівником. Йдеться про такі блоки:

  • права та обов’язки роботодавця;
  • виплата заробітної плати при звільненні працівника та у випадку надання йому відпустки;
  • нові підстави припинення трудових відносин:
  • гарантії співробітникам на час виконання посадових обов'язків;
  • ведення нового виду відпустки – без збереження заробітної плати.

Щодо першого пункту, важливо розібратися з умовами дистанційної співпраці. Якщо при прийняті на роботу, здійснювану відокремлено, укладається трудовий договір, то роботодавець бере на себе зобов’язання систематично інструктувати такого працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки.

Він може припинити на незначений час або повністю розірвати договір про співпрацю, якщо більше немає умов для здійснення діяльності: виробничі та технічні засоби знищені або пошкоджені внаслідок бойових дій, майно роботодавця вийшло з ладу через війну тощо. Зауважимо, якщо з часом відбудеться відновлення умов праці, звільнений працівник може бути поновлений на посаді.

Зміни у виплаті зарплати

Зрозуміло, що керівник зобов’язаний у повному обсязі провести остаточний розрахунок і виплатити компенсацію за невикористані дні відпустки, якщо звільнить співробітника. При чому має письмово повідомити про кожен окремий вид грошової виплати.

Законом тепер обмежуються суми середнього заробітку, які роботодавець повинен перерахувати працівнику, за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. Уряд дозволяє посадовій особі звернутися до суду у справах про виплату всіх сум, що йому належать при звільненні. Але є обмеження – лише тримісячний термін з дня тримання письмової звістки про отримані суми.

Які корективи внесла війна

Чимало змін внесли у законодавство через початок воєнного стану в Україні. Наприклад, за ініціативою керівника та згодою працівників, їх можуть перевести у місцевість для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій, обставин, що загрожують життю людей.

Роботодавець може не надати своєму співробітнику відпустку як компенсацію за дні, невикористані в попередні роки. Або ж дозволяється відмовити відпустити людину на заслужений відпочинок, якщо вона працює на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток — вагітність і пологи, а також декретна відпустка для догляду за дитиною до трьох років.

Збільшився термін дії неоплачуваного відпочинку. У мирну пору максимально дозволений час становив 15 днів. Тепер керівник може надати працівникові, який виїхав за кордон або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, відпустку без оплати до 90 днів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що уряд попередив про можливі затримки у виплаті пенсій. Також ми повідомляли про законний фріланс та яку групу ФОП обрати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.